НАТО запросило Чорногорію до Альянсу.

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО ухвалили рішення про початок перемовин про вступ до Альянсу Чорногорії. Про це заявив у середу, другого листопада, Генеральний секретар оборонного союзу Єнс Столтенберґ.

 

 

«Міністри закордонних справ ухвалили історичне рішення – почати процес переговорів про те, щоб Чорногорія стала 29-м членом нашого альянсу», - сказав Столтенберґ на засіданні Північноатлантичної ради. Очікується, що переговорний процес Подгориці й Брюсселя триватиме близько року – повідомило німецьке видання Der Spiegel. За словами дипломатів, Чорногорія може стати членом НАТО не пізніше, ніж через півтора року.

 

Рішення в Брюсселі було ухвалено на тлі шаленого опору з боку Кремля, аби не допустити до членства в Альянсі ще однієї балканської країни. Наприклад голова комітету Ради Федерації Росії з оборони та безпеки Віктор Озєров заявив напередодні, що у разі вступу Чорногорії до НАТО Москва відмовиться від всіх спільних програм з Подгорицею, у тому числі – у військово-технічній сфері.

 

20 листопада Держдума Росії ухвалила заяву, у якій засуджується намір НАТО запросити до свої лав Чорногорію. У документі, зокрема, підкреслювалося, що «намір Подгориці приєднатися до НАТО є важким ударом для традиційно дружніх відносин між Росією і Чорногорією». У заяві також вказувалося, що вирішення питань безпеки шляхом включення держав у блоки – це «політичний інструмент холодної війни».

02.12.2015