НАТО ухвалило стратегію протидії «гібридним війнам».

Про це заявив Генеральний секретар організації Єнс Столтенберґ, виступаючи на зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу в Брюсселі – повідомило німецьке видання Merkur.de.

 

 

«Дії Росії під час конфлікту в Україні спонукали НАТО продумати механізми протидії агресії, яка не виглядають як пряме військове втручання. Альянс прийняв нову стратегію боротьбі з загрозами так званої "гібридної війни", оскільки мова йде про суміші "військової та цивільної загрози". І в цьому Альянс має намір погоджувати свої дії з Європейською Унією», – цитує видання слова Столтенберґа.

 

Генсек НАТО не став детально викладати суть нової стратегії. За його словами, вона базується на «трьох китах: підготовка, стримування і оборона». Серед відповідей на гібридні загрози, крім покращення в роботі розвідувальних служб і в обміні розвідувальною інформацією, існує також можливість застосування спеціальних сил швидкого реагування.

 

Столтенберґ також зазначив, що ведення гібридної війни проти будь-якої країни Альянсу, повинно приводити в дію п'яту статтю статуту НАТО про колективну оборону в разі агресії.

 

Під «гібридної війною» в НАТО розуміють тактику, за якої мова не йде про відкрите застосування звичайних військових засобів. Вона охоплює пропаганду і дезінформацію, методи економічного тиску, а також таємне використання сил спеціального призначення. Захід неодноразово звинувачував Росію у веденні «гібридної війни» проти України, відзначаючи, зокрема, масивну пропаганду на державних ЗМІ, а також використання під час анексії Криму і конфлікту в Донбасі військовослужбовців в одностроях без розпізнавальних знаків.

02.12.2015