Бюджет любить тишу

Бюджетний процес і далі залишається найбільш закритою ділянкою місцевого самоврядування. Ради не поспішають розповідати громаді про те, куди і скільки витрачають грошей. А тим більше не бажають радитися з громадою перед тим, як ухвалювати рішення щодо розподілу її ж таки фінансового ресурсу. Доходимо таких висновків після того, як коаліція громадських організацій «Своє» зробила на Тернопіллі експеримент — розіслала офіційні запити щодо бюджетів у 71 районніу, міськіу та селищну раду.

 

 

Відповідь громадські активісти отримали тільки від 56 респондентів. Отже, 15 самоврядних органів повністю зіґнорували офіційні запити, але й ті 56, що відгукнулися, відповідали далеко не завжди по суті.

 

«Два питання із семи стосувалося надання копій документів, решта — лише надання інформації, — розповіла «Z» юрист проекту Ольга Мазаєва. — Перше — надати копії місцевого бюджету на 2015 рік зі всіма додатками. Друге — дати інформацію про оприлюднення проектів місцевих бюджетів та їхніх додатків, третє — проінформувати про оприлюднення проектів змін до місцевих бюджетів, четверте — надати копії протоколів громадських слухань. П'яте — надати інформацію про опублікування затвердженого місцевого бюджету з усіма додатками. Шосте — повідомити, чи оприлюднювали звіти про виконання бюджетів. Сьоме — прохання надати інформацію щодо проведення звітування перед громадою про виконання місцевих бюджетів».

 

Перевірка на відкритість

 

Копії місцевих бюджетів надали тільки 68% з тих, хто відгукнувся. Тільки 66% органів місцевої влади оприлюднювали проекти місцевих бюджетів. Про зміни до основних фінансових документів повідомили громадянам тільки 30 із 56 опитаних. Лише 6 органів місцевої влади відбули громадські слухання перед тим, як голосувати за бюджет.

 

«Із 56 респондентів 50 або не надали інформації взагалі, або написали, що громадські слухання не передбачені реґламентами чи законом про місцеве самоврядування, — сказала Ольга Мазаєва. — Частина рад написали, що в них громадські слухання проводять на сесіях і на засіданнях виконавчих комітетів».

 

З-поміж опитаних рад 39 повідомили, що інформацію публікували або на сайтах, або в районних газетах. У селищних радах, зі слів активістів, інформацію про бюджет розміщували зазвичай на стендах або щитах. Звіти про виконання бюджетів публікували тільки 35 рад. Щодо звітів перед громадою, то їх склали тільки 13 органів місцевого самоврядування.

 

Цікаві відповіді надходили на прохання надати копії місцевих бюджетів та їх додатків. Оскільки в законодавстві передбачено, що друк більше 10 аркушів оплачують замовники, то активісти були готові до такої ситуації. Однак в частинаі місцевих органів влади про цю норму згадали, а от суми не вказали.

 

«Є багато випадків, коли респонденти не читають запити, — зазначила Ольга Мазаєва. — Зокрема, подають багато зайвої інформації: копії бюджетних запитів, копії протоколів бюджетних комісій. А от Великобірківська селищна рада у відповіді на наш запит написала, що "На підставі ч. 3 ст. 20 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», Великобірківська селищна рада просить ТМГО «Нівроку» обґрунтувати клопотання про термінове опрацювання запиту, а саме надання інформації в 5-дений термін". Хочу роз'яснити селищному голові та юрисконсульту, що стаття 20 закону містить обов'язкові та спеціальні норми, де вказано ці терміни».

 

Самоврядна «ориґінальність»

 

«Тернопільська районна рада не має технічної можливості надати вам копії зазначених документів». Якщо надрукувати відповідь на бланку змогли, то принаймні частину інформації теж могли надати, аби хоч заповнити напівпорожній лист», — зачитав лист і прокоментував його представник коаліції Володимир Ханас.

 

«Була цікава відповідь і від Лановецької районної ради, — сказала Ольга Мазаєва. — Одне незрозуміло — як можуть громадяни ознайомлюватися з інформацією щодо бюджетів на сайті ради, який знаходиться за адресою… lanrada@ukr.net ? Не знаю, яку інформацію можна знайти на такому "сайті". А Гусятинська райрада нас навчила користуватися своїм сайтом. Написали: "Повідомляємо, що інформація щодо районного бюджету Гусятинського району є доступна на офіційному сайті Гусятинської районної ради у меню Районна рада→Рішення районної ради". Ми дякуємо, але нагадуємо: законодавством передбачено, що навіть у випадку, коли інформація є у вільному доступі, на запит вона повинна бути надана розпорядником».

 

Зі слів Ольги Мазаєвої, повністю зіґнорували запит  Бучацька і Підволочиська районні ради, Гусятинська райдержадміністрація, Бучацька, Заліщицька, Лановецька, Скалатська і Монастириська міські ради, селищні Скалаподільська, Товстенська, Вишнівецька, Коропецька, Великоберезовицька, Заводська, Мельницеподільська.

 

30.11.2015