Знайшли зошит з унікальними піснями часів визвольного руху.

 

Понад 50 унікальних пісень часів національно-визвольного руху 1940-1950-х років отримав проект з дослідження історії невеликих міст і сіл Галичини «Локальна історія», передають "Версії".

 

Матеріали свого часу зібрала та записала станична УПА Марія Туписяк зі села Пасічна Надвірнянського району на Івано-Франківщині.

 

«Ці пісні потрапили до мене в дуже простий і банальний спосіб. Збираю старовинні вишиті сорочки. Один хлопець, який приніс мені таку сорочку, запропонував ще й зошит у нього купити. Старий, із повстанськими піснями написаними від руки. Купила у нього за 100 гривень. Якось так сталося, що навіть не встигла у хлопця контакти записати, тому не знаю історії звідки у нього ця збірка», – розповідає львівська колекціонерка Уляна Явна.

 

У старовинному зошиті трохи більше 50 пісень. Всі вони написані від руки хімічним олівцем.

 

«Це такий звичайний шкільний зошит. Від часу сторінки в ньому пожовтіли, і олівець трохи стерся. Цікавилась навіть серед знайомих, як можна відновити написане. Там багато пісень. Майже всі унікальні і досі мені не відомі. Лише одну пам’ятаю, бабця колись вчила «Ми гайдамаки». Сама не займаюся дослідженнями у цьому напрямку, тому зошит передала проекту «Локальна історія», – додає жінка.

 

Проект «Локальна історія» займається вивченням соціальної історії. Збирає речі, світлини, які виготовленні до 1960-х років. На прикладі окремого села чи містечка, звідки надходять ці артефакти, намагається дослідити життя і побут людей, зафіксувати структурні зміни у суспільстві та їхнє усвідомлення місцевими мешканцями.

 

«Віднайденний зошит з піснями, допоможе зберегти та врятувати від забуття пісенну традицію українських повстанців гуцульського села Пасічна», – каже дослідник Юрій Пуківський.

 

 

17.11.2015