Найвірогіднішою причиною аварії літака A321 міг бути вибух на борту.

До такого висновку дійшли експерти американської розвідувально-аналітичної аґенції Stratfor, досліджуючи деталі  катастрофи російського пасажирського авіалайнера в Єгипті.

 

 

Експлозію, на думку експертів, міг спричинити  підрив на борту вибухового пристрою, який міг або перебувати в смертника серед пасажирів, або бути захованим в багажному відсіку.

 

У доповіді аґенції Stratfor наголошується, що й інші версії загибелі лайнера над Синайським півостровом поки що не відкидаються, проте вони набагато менш вірогідні. «Враховуючи малоймовірність альтернативних сценаріїв, здається, що найбільш вірогідним поясненням падіння літака є наявність вибухового пристрою на борту», - підсумовують фахівці Stratfor.

 

За даними аналітиків Stratfor, летовище в Шарм-ель-Шейху, звідки злітав російський авіалайнер, не володіє надійною системою безпеки, і зловмисникам не складно було б пронести вибуховий пристрій на борт літака.

 

Свої висновки аналітики Strafor засновують на попередніх спробах джихадистів пронести вибухові речовини на борти літаків. Характер аварії літака, на думку авторів, цілком узгоджується з версією про вибух на борту: літак почав стрімко втрачати висоту, розвалився на шматки.

 

Вибір пасажирських літаків як об'єктів нападу пояснюється ї їхньою вразливістю (достатньо відносно невеликої кількості вибухівки, щоб домогтися максимального масштабу руйнувань), і увагою ЗМІ до авіакатастроф, коли результати теракту наочно демонструються масової аудиторії.

 

Водночас, автори доповіді роблять важливе застереження: вони визнають, що досі немає жодних повідомлень про те, що в уламках A321 виявлені сліди вибухових речовин.

03.11.2015