Режисера Романа Поланскі не екстрадують до США, де він звинувачується в зґвалтуванні.

Таке рішення ухвалив Краківський суд у п'ятницю, 30 жовтня. Запит на екстрадицію Поланскі прокуратура Сполучених Штатів надіслала Польщі ще в січні цього року, повідомляє Polskie Radio.

 

 

Суддя Даріуш Мазур пояснив, що «беручи до уваги польське право і польсько-американські угоди про екстрадицію, а також Європейську конвенцію прав людини», Роман Поланскі не може бути екстрадований.

 

Рішення польського суду не видавати режисера підлягає апеляції з боку США.

 

До речі, сам Поланскі покинув Польщу ще до остаточного рішення суду. Режисер перебував у Кракові, коли розпочався процес, але згодом він вирушив до Парижа.

 

Нагадаємо, у США 83-річний режисер звинувачується у зґвалтуванні неповнолітньої Саманти Ґеймер в 1977 році. Поланскі таємно покинув США в 1978 році, відразу після того, як суддя відмовився прийняти його добровільне зізнання у скоєнні злочину. За американськими законами, режисерові загрожувало тюремне ув'язнення за розбещення неповнолітніх строком на 50 років.

 

У вересні 2009 року під час кінофестивалю в Цюріху Поланскі, який має французьке і польське громадянство, був заарештований за запитом влади США. Через кілька місяців Поланскі відпустили під заставу в 4,5 млн доларів, а в липні 2010 року швейцарське Міністерство юстиції постановило відмовити США в екстрадиції режисера і остаточно звільнити арештованого.

30.10.2015