ЄУ офіційно призупинила санкції проти Олександра Лукашенка.

Також обмежувальні заходи більше не поширюються ще на 170 громадян Білорусі, йдеться в повідомленні, опублікованому в офіційному журналі ЄС – повідомила білоруська інформаційна агенція БелаПАН.

 

 

Санкції припинені поки що до 29 лютого 2016 року. Список осіб, щодо яких знято штрафні заходи, охоплює, зокрема, синів Лукашенка, голову Центрвиборчкому Білорусі Лідію Єрмошину, низку прокурорів і міністрів. Щодо них на даний період не діятиме заборона на отримання віз для в'їзду до Євроунії.

 

Також санкції тимчасово знімаються з компаній:  «Белтэхэкспарт», «Белтэх Холдынг», «Спецпрыборсэрвіс», «Трайпл» і «Ракаўскі бровар», «Прастор-Трэйд», «АкваТрайпл», «КварцМелПрам», «Бярозаўскі камбінат сілікатных вырабаў», а також з  футбольного клубу «Динамо» (Мінськ).

 

«Це рішення було ухвалдено у відповідь на звільнення всіх білоруських політв'язнів 22 серпня і в контексті покращення відносин ЄУ-Білорусь», - йдеться в комюніке Ради ЄУ. При цьому в заяві підкреслюється, що Євросоюз продовжить «уважно стежити за ситуацією в галузі демократії та прав людини в Білорусії».

 

Раніше білоруський МЗС заявив, що розраховує на якнайшвидше скасування всіх санкцій і нормалізацію відносин з ЄС. «Розраховуємо, що це рішення призведе до швидкого повного  скасування всіх санкцій і нормалізації відносин між Білоруссю і ЄУ. Це відповідає інтересам всіх сторін», - заявив прес-секретар зовнішньополітичного відомства Білорусі Дмитро Мірончік, коментуючи рішення Ради ЄУ.

30.10.2015