Наш Андрій Павлишин відзначений польським ПЕН-клубом за перекладацьку діяльність.

Львів'янин став другим після Максима Рильського українцем-лауреатом премії.  Знаково, що це сталося у ювілейну, 90-ту, річницю клубу, заснованого Стефаном Жеромським 1925 року. Цю премію, зокрема, отримали Карл Дедеціус, Чеслав Мілош, Юкіо Кудо, Константи Єленський, Наталья Ґорбанєвская, Кароль Лесман, Асар Еппель і Мартін Поллак.

 

 

— Це, ясна річ, вияв великої симпатії наших польських друзів із ПЕН-Клубу до українських колег по цеху, до українського літературного руху, — вважає Андрій Павлишин.

 

У листі до Андрія Павлишина президент Польського ПЕН-Клубу Адам Поморський пише:

«З великою радістю та задоволенням маю честь повідомити Вам, що на засіданні 15 жовтня ц.р. Правління Польського ПЕН-Клубу, яке має повноваження журі, ухвалило відзначити Вас Ювілейною Нагородою з нагоди 90-річчя Польського ПЕН-Клубу за видатні творчі досягнення в галузі перекладу польської літератури на іноземну мову. Це найстаріша нагорода Польського ПЕН-Клубу, якою відзначають, починаючи з 1929 року. Її лауреатами стали упродовж десятиліть чимало видатних перекладачів з багатьох країн, проте Ви щойно другий після Максима Рильського український перекладач, який нею відзначений. Цього року нагорода має особливий характер, це пов'язано з нашим ювілеєм, і ця особливість відзначає також вагу, яку ми приділяємо цій нагороді.

 

Прошу прийняти найсердечніші вітання та вислови поваги до Вашого значного творчого доробку.

 

Нагороду Вам і іншим двом лауреатам, якими є Ренате Шмідґалл з Німеччини та Андрей Хадановіч з Білорусі, буде вручено в урочистій обстановці під час зборів членів Польського ПЕН-Клубу, іноземних гостей та представників світу культури, органів самоврядування і державних органів влади в Великому Залі Королівського Замку в Варшаві 7 грудня ц.р. (...) Королівський Замок був місцем створення Польського ПЕН-клубу в червні 1925 року, це трапилося в помешканні Стефана Жеромського; зазвичай ювілейні заходи відбуваються в грудні, на роковини смерті в 1925 році цього великого письменника, ініціатора й першого голови Польського ПЕН-Клубу. (...)

Ще раз прошу прийняти також мої особисті вітання та вирази втіхи, з повагою, Голова Польського ПЕН-клубу Адам Поморський».

20.10.2015