"Самопоміч" хоче усунути конкурентів на виборах до облради.

Партія через суд збирається скасувати реєстрацію списків кандидатів у депутати від тих партій, що не дотримуються гендерної квоти.

 

Як повідомляє видання "Стик", Івано-Франківська обласна організація "Самопомочі" судиться в Івано-Франківському окружному адміністративному суді з Івано-Франківською обласною виборчою комісією. "Самопоміч" просить суд визнати незаконними та скасувати дві постанови виборчої комісії - від 30 вересня та 2 жовтня 2015 року, якими та зареєструвала списки кандидатів у депутати обласної ради від низки політичних партій. 

 

Як інформує агенція новин Galka.if.ua, 5 жовтня суд виніс постанову, у якій відмовився задовольнити позов "Самопомочі". "Суд встановив, що дотримання або недотримання гендерних квот не є обов’язковою вимогою для реєстрації партій та кандидатів до участі у виборах. Суд також навів у приклад практику Вищого адмінсуду з цього ж приводу", - розповідає Galka.if.ua.

 

У місцевій "Самопомочі" невдоволені тим, що Івано-Франківська обласна виборча комісія зареєструвала списки кандидатів у депутати облради від "Народного контролю", Радикальної Партії Олега Ляшка, Народного руху України, Української народної партії, Блок Петра Порошенка "Солідарності", ВО "Свобода", "Громадянської позиції" та "Нашого краю". У списках цих партій недотримана гендерна квота, тобто кількість кандидатів-жінок є меншою за 30%. БПП “Солідарність” з 85 кандидатів висунув лише 12 жінок, ВО “Свобода” з 85 кандидатів – 25 жінок, Радикальна Партія Олега Ляшка з 33 кандидатів – 5 жінок, а “Наш край” з 80 кандидатів – 21 жінку.

 

Нагадаємо, що 30 вересня Київський апеляційний адміністративний суд визнав недійсним і скасував пункт 4 додатку до постанови ЦВК №362 від 23 вересня, що дозволяв виборчим комісіям реєструвати списки кандидатів і без дотримання партіями гендерних квот. До ЦВК у цій справі позивалася "Самопоміч". Втім, ЦВК успішно оскаржила це рішення Київського апеляційного адміністративного суду у Вищому адміністративному суді.

 

05.10.2015