Україна наразі не відводить малокаліберні озброєння.

Домовленості про відвід озброєння калібром до 100 мм не набули чинності через обстріл бойовиків.

 

Про це заявив міністр оборони Степан Полторак у коментарі "Українським новинам".

 

"Там же написано, що вони набувають [чинності] після двох діб дотримання тиші. Сьогодні вони не набули чинності, тому що у нас на сьогодні з 00:00 годин один обстріл провокаційний був", – розповів Полторак. За словами міністра, наказ про відведення техніки для української сторони віддаватиме головнокомандувач Збройних сил – начальник генерального штабу.

 

Спеціальний представник ОБСЄ у контактній групі Мартін Сайдік розповів, що відведення малокаліберних озброєнь відбуватиметься у два етапи. Спочатку передбачається вицофнути танки, потім артилерію, а відтак міномети. Він уточнив, що перший етап почнеться через два дні після повного припинення вогню і завершиться через 15 днів, а другий етап продовжиться 24 дні, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Озброєння мають відвести на 15 кілометрів углиб від лінії зіткнення. Таким чином, умовний пояс безпеки складе 30 км. "Зокрема передбачається, що вся зброя, яка має калібр менше 100 міліметрів: і міномети, і танки, й броньована техніка буде відведена від лінії зіткнення в зоні АТО на відстань спочатку 15 кілометрів. Планується, що це почне відбуватися спочатку на Луганщині, потім цю процедуру перенесуть на інші території, які йдуть вздовж лінії розмежування. Ми сподіваємось, що та сторона також виконуватиме ці зобов'язання", – розповів речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко, за повідомленням "Української правди".

 

30.09.2015