Мінінфраструктури пропонує докинути грошей на ремонт доріг Львів-Мукачево та Львів-Самбір-Ужгород.

В Укравтодорі стверджують, що в них з'явилися додаткові 100 млн євро через економію коштів.
 

Як повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури, воно планує спрямувати додаткові 100 млн євро з кредитної угоди з ЄБРР на ремонт доріг Н-09 (Львів-Мукачево) та Н-13 (Львів-Самбір-Ужгород). Це зекономлені кошти, які раніше планували витратити на ремонт та експлуатаційне дороги М-06 (Київ-Чоп) та виконання ремонту на дорогах М-05 (Київ-Знам’янка), М-07 (Київ-Ковель-Ягодин) та дороги Р-02 (Київ-Іванків).


У повідомленні йдеться, що економія коштів на згаданих ремонтах виникла через "зміну структури проекту, курсову різницю, а також високу конкуренцію на відкритих тендерах, що дало можливість заключити договори підряду на нижчі від очікуваних суми". За твердженням міністерства, минулого тижня Укравтодор, як установа що впроваджує проект з ремонту доріг, що фінансується з кредитних коштів ЄБРР, звернулась до Міністерства фінансів із проханням ініціювати перед Європейським банком реконструкції та розвитку процедуру внесення змін до кредитної угоди. 

 

Міністерство інфраструктури спільно з Укравтодором дійшли також висновку, що вивільнені кошти кредиту доцільно спрямувати на капітальний ремонт доріг західних областей: Н-09 (Львів-Мукачево) на ділянці Івано-Франківськ-Рахів та Н-13 (Львів-Самбір-Ужгород) на ділянці Львів-Самбір. Під час ремонту Н-09, зокрема, заплановано буде провести берегоукріплювальні роботи у долинах , щоб уникнути зсувів ґрунту.

 

Нагадаємо, що у 2010 році між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку було підписано кредитну угоду на загальну суму 450 млн євро для ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг М-06 (Київ-Чоп) та виконання ремонтних робіт на автомобільних дорогах М-05 (Київ-Знам’янка), М-07 (Київ-Ковель-Ягодин), Р-02 (Київ-Іванків). Від ремонту дороги Р-02 пізніше відмовилися, оскільки до проведення Євро-2012 певні роботи на ній вже виконали за рахунок бюджетних коштів. Окрім цього, дорога Київ-Іванків веде до Межигір’я, тому, як вважають у міністерстві, у 2010 році її внесли у план ремонту чере політичну кон’юнктуру.

 

Додамо, що у 2015 році Кабінет міністрів України виділив кошти на поточний ремонт доріг: Н-09 (Львів-Мукачево) - 547,5 млн грн, з яких у межах Закарпатської області - 37,5 млн, у межах Івано-Франківської області - 310 млн та у межах Львівської області - 200 млн грн; Н-10 (Стрий-Івано-Франківськ-Чернівці-Мамалига) - 77,5 млн грн, з яких у межах Івано-Франківської області - 40 млн та у межах Чернівецької області - 37,5 млн грн; Р-24 (Татарів-Косів-Коломия-Борщів-Кам'янець-Подільський) у межах Івано-Франківської області - 75 млн грн.

 

За інформацією "Z", ремонт дороги Н-09 за бюджетні кошти, виділені постановою Кабінету міністрів України у травні, триває зараз на різних ділянках у Львівській та Івано-Франківській областях. Водночас, Служба автомобільних доріг у Львівській області у червні цього року уклала угоду на поточний та середній ремонт дороги Н-13 (Львів-Самбір-Ужгород) з ТОВ "Онур Конструкціон Інтернешнл" на суму 167,24 млн грн. Ремонт мали б завершити до кінця 2016 року на ділянках від Самбора до межі області.

 

24.09.2015