Про це повідомляє американське видання Foreign Policy з посиланням на свої джерела в Міністерстві оборони і державному департаменту США.

 

 

Плани щодо Росії після розпаду СРСР «лежали на полиці», подає видання, однак Росію довгий час розглядали як потенційного партнера з деяких питань. І, на думку кількох колишніх і чинних співробітників Держдепартаменту і Пентагону, ці плани оцінюють заново, враховуючи нову «посткримську» геополітичну реальність, де Росія – не партнер, а потенційна загроза.

 

Враховуючи ситуацію в світі і дії Росії, очевидно, США повинні переконатися, що їх воєнні плани оновлені і дозволять відповісти на потенційну агресію проти союзників НАТО, говорить високопоставлений чиновник Міноборони США.

 

«Новий план США щодо Росії ділиться на дві частини, - пояснює високопоставлений співрозмовник Foreign Policy, - одна передбачає сценарій дій при нападі Росії на одну з країн-членів НАТО. Інша – атаку російської армії за межами країн альянсу. Обидві версії зосереджують увагу на можливості російського вторгнення в країнах Балтії як на найбільш ймовірному фронті потенційного збройного конфлікту».

 

В плані йдеться здебільшого не про традиційні методи ведення війни, а про гібридну тактику Росії, яка використовувалася в Криму і на сході України: «зелені чоловічки», керовані протести і кібервійни.

19.09.2015