Ірина Фаріон захистила докторську дисертацію.

У ній вона стверджує, що опрацювала величезну базу джерел для дослідження "суспільного статусу староукраїнської мови у XIV-XVII століттях".

 

Як стало відомо "Z", 15 вересня колишній народний депутат Ірина Фаріон (ВО "Свобода") захистила докторську дисертацію на засіданні спеціалізованої вченої ради Інституту української мови НАН України у Києві. Тема дисертації - "Суспільний статус староукраїнської мови у ХIV–ХVII століттях".

 

Донька Ірини Фаріон Софія Семчишин у своєму Facebook-профілі з цієї нагоди повідомила: "Моя мама професор!!!!!!!!!!Ура". Сама Ірина Фаріон про захист своєї дисертації заявила: "Надскладна тема дослідження про суспільний статус староукраїнської мови у 14-17 століттях вартувала моїх мегазусиль для оживлення духовної сили наших предків".

 

Зауважимо, що Ірина Фаріон в авторефераті своєї дисертації стверджує, що їй для проведення свого дослідження вдалося опрацювати велику джерельну базу: а) суспільно-політичну, публіцистичну (зокрема полемічну), художню літературу (передусім поезію); б) юридичну літературу: Вислицький Статут (1347 р.), Статути Великого князівства Литовського 1529, 1566, 1588 років; в) адміністративно-урядову писемність (документи братств та гетьманських канцелярій Б. Хмельницького, І. Виговського, П. Дорошенка, І. Мазепи та ін.); г) історичну літературу (літописи, хроніки: “Густинський літопис”, “Хроніка з літописців стародавніх” Ф. Софоновича, “Синопсис”, “Хроніка європейської Сарматії” О. Гваньїні та ін.); ґ) релігійну літературу (учительні Євангелія, катехизми, антології релігійних текстів, збірники казань, зокрема передмови до них тощо); д) мовознавчу літературу (граматики, лексикографічні праці); е) широкий спектр теоретичної філософської, культурологічної та політологічної літератури. 

 

Дисертація Ірини Фаріон вийшла у травні цього року у Видавництві "Львівської Політехніки" окремою книжкою (656 сторінок) під назвою "Суспільний статус староукраїнської (руської) мови у ХIV–ХVII століттях: мовна свідомість, мовна дійсність, мовна перспектива". 

 

Ірина Фаріон працює на посаді доцента на кафедрі української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук НУ "Львівська Політехніка". Кандидатську дисертацію захистила у 1996 році. Поки що інших докторів філологічних наук на кафедрі, на якій вона працює, немає.

 

У 1988-1989 рр. Ірина Фаріон була членом КПРС. З 2005 року - член ВО "Свобода". У 2006-2012 роках Ірина Фаріон була депутатом Львівської обласної ради від місцевої організації ВО "Свобода". У 2012-2014 рр. - депутат Верховної Ради України від тієї самої політичної сили. На дострокових виборах до парламенту 2014 р. Ірина Фаріон програла вибори в окрузі №116 у Львові. 

 

16.09.2015