Представники Росії, Німеччини, Франції та України обговорили дотримання Мінських угод – повідомило німецьке видання Die Welt.

 

 

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр після зустрічі повідомив журналістів, що розмови здебільшого будувалися навколо обговорення політичного процесу. «Як і раніше, було непросто, проте я можу з полегшенням сказати, що сьогодні було менше конфронтації, ніж раніше. З деяких питань ми змогли просунутися вперед», - запевнив він.

 

Керівник українського зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін, відповідаючи на запитання журналістів, розповів про обговорення питання щодо дати виборів у Донбасі. «Коли відбудуться вибори на територіях, які зараз окуповані, - це питання узгодження модальностей і розуміння, яким чином ми можемо забезпечити, щоб ці вибори були чесними і вільними. І у нас є об'єктивні критерії. Це БДІПЛ (Бюро з демократичних інститутів і прав людини) ОБСЄ. Це міжнародне співтовариство, саме воно має сказати, чи відповідають основним критеріям ОБСЄ ті вибори, які будуть підготовлені. І тоді ми можемо почати обговорювати дати, виборчий процес тощо», - заявив Клімкін.

 

За словами глави МЗС Росії Сергія Лаврова, угода про відвід озброєнь калібром менше 100 мм готова «на 90 відсотків». «Залишається доузгодити деякі деталі, але, як завжди, диявол ховається в деталях», – зазначив російський міністр.

 

Ця зустріч міністрів закордонних справ мала також закласти основу для перемовин у «нормандському форматі» на найвищому рівні. Відомо, що лідери країн України, Німеччини, Франції та Росії проведуть особисту зустріч в Парижі 2 жовтня.

 

 

13.09.2015