Європарламент вимагає звільнити Надію Савченко та Олега Сенцова.

Європейський парламент вимагає від Російської Федерації звільнити Надію Савченко та Олега Сенцова.

 

Про це йдеться у резолюції щодо політичних в'язнів, поневолених РФ, затвердженій на засіданні Європарламенту у Страсбурзі.

 

"Депутати Європарламенту вимагають Росію звільнити естонця Естона Кохвера та українців Олега Сенцова, Надію Савченко й Олександра Кольченка та гарантувати їм безпечне повернення до Естонії та України відповідно. Вони також закликають звільнити нелегально ув'язнених громадян України, включаючи Надію Савченко, згідно з комплексом заходів щодо імплементації мінських угод", – ідеться у повідомленні ЄП.

 

Європарламент вважає незаконне викрадення громадян обидвох країн "гучним порушенням територіальної цілісності України та Естонії". Депутати наголошують, що російські суди не вповноважені судити діяння, вчинені за міжнародно визнаними межами території РФ.

 

Депутати закликали президента Європейської ради та верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки розробити політичну стратегію, яка дозволила б ЄС "провадити більш чітку політику щодо Росії".

 

Резолюцію підтримало 378 депутатів, 111 – проти, 138 – не голосували. Номінальна чисельність депутатського корпусу – 751.

 

10.09.2015