Москва нарешті визнала свою військову присутність у Сирії.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров визнав, що літаки, які постачають в Сирію гуманітарну допомогу, також несуть на своїх облавках військове спорядження – повідомив телеканал ORF.

 

 

«Російські військовослужбовці в Сирії є, вони там перебувають багато років», – заявив Лавров, відповідаючи на запитання журналістів. Водночас він ї пояснив: «Їхня присутність там пов'язана з поставками озброєнь для сирійської армії, яка несе на собі основний тягар протистояння тероризму в особі "ІДІЛ" та інших екстремістських угруповань».

 

Шеф російської дипломаті додав, що Москва вживатиме подальших кроків щодо Сирії, якщо це буде потрібно. За словами міністра, російські військовослужбовці перебувають на території Сирії, щоб «допомагати сирійцям освоювати техніку і готувати її для застосування в антитерористичній боротьбі».

 

Напередодні з критикою російської військової присутності в Сирії виступили США та інші країни-члени НАТО. «Ми в курсі повідомлень, що Росія, можливо, дислокувала військовослужбовців і літаки в Сирії, і ми досить уважно стежимо за цим, – заявив речник Білого Дому Джош Ернест, – Будь-яка військова підтримка режиму Асада з будь-якою метою: чи то відправка військовослужбовців, поставки літаків, зброї або фінансування – є одночасно дестабілізуючим і контрпродуктивним чинником».

 

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус зазначив, що вже сама інформація про відправку російських військових для підтримки сил президента Сирії Башара Асада ускладнюють пошук політичного вирішення конфлікту.

 

Нагадаємо, що раніше Кремль вперто спростовував інформацію про перебування в Сирії російських військовиків.

10.09.2015