Церемонія вручення цієї престижної американської премії відбулася у вашингтонському Міжнародному республіканському інституті – повідомляється на twitter’і цієї установи.

 

 

За Нємцова, котрий був убитий в лютому цього року, премію отримував його давній друг і соратник – заступник голови Партії народної свободи, журналіст Володимир Кара-Мурза-молодший. Вручав нагороду впливовий сенатор-республіканець Джон Маккейн, котрий є головою ради директорів інституту.

 

«Нємцов був "білою вороною" в політиці: завжди говорив те, що думав, і робив те, що говорив», - промовив Кара-Мурза, отримуючи нагороду.

 

Нємцову премія була присуджена з формулюванням: «за життя, присвячене просуванню демократії в Росії».

 

Лауреатами престижної нагороди цьогоріч також стали спікер палати представників конгресу США Джон Бейнер, а також підприємець і меценат зі Судану Мо Ібрагім.

 

Премія Свободи вручається в США Міжнародним республіканським інститутом щорічно з 1995 року. Її лауреатами стають особистості, котрі зробили значний внесок у розвиток свободи і демократії в світі. Серед тих, хто в різні роки був удостоєний нагороди: президент США Рональд Рейган, лідер опозиції в М'янмі Аун Сан Су Чжі, радянський дисидент Натан Щаранський, президент Ліберії Еллен Джонсон-Сірліф, Папа Римський Іван Павло II.

10.09.2015