Питань більше, ніж відповідей

Ґраната, що забрала три життя біля Верховної Ради, відійде в історію так само, як маленька війна в Мукачеві, й згадуватимуть про неї, розводячи руки з традиційним «А що то було?».

 

 

Кров тижня

 

В останній день літа країна знову була за крок від громадянської війни. Про це мешканців міст і сіл повідомили в телеефірі, де хіба що канали, які торгують біжутерією, не транслювали трагедію з-під стін Верховної Ради. Того, хто кинув ґранату, знайшли швидко і традиційно «призначили винним». Потім знову ж на телебаченні почалося те, що називається модним зараз словом «зашквар». Після певних звинувачень привселюдно зробити харакірі мали президент, міністр внутрішніх справ, голова СБУ, вся партія «Свобода» і ті, хто має слабі нерви. Кидання словесними фекаліями вийшло вже за дуже широкі межі, й стало зрозуміло, що вибух, від якого постраждали 130 осіб, будуть розслідувати, як і загибель Небесної сотні. Можливо, когось і посадять, але істину втоплять за допомогою ток-шоу і полум'яних викриків з різних трибун.

 

 

Доктрина тижня

 

Нарешті стало відомо, з ким воює Україна на території Донецької і Луганської областей. «Всі актуальні загрози та воєнні виклики, на жаль, пов'язані з Росією. І всі вони носять тривалий характер. Свідоме чи підсвідоме несприйняття незалежності України настільки глибоко укорінене у менталітеті російської політичної еліти, що воно нікуди не подінеться в історичній перспективі», — сказав Петро Порошенко під час останнього засідання РНБОУ.

 

Тоді ж таки виявилося, що було громадське обговорення нової воєнної доктрини, яка передбачає відмову від політики позаблоковості та відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеґрацію, визначає ознаки виникнення збройного конфлікту всередині України, в тому й інспірованого іноземними державами.

 

Також доктрина наголошує на потребі вдосконалення системи мобілізаційної підготовки і мобілізації та суттєвого збільшення професійної складової у ЗСУ та в інших військових формуваннях. До рівня НАТО наші солдати, за прогнозами головнокомандувача, доростуть 2020 року.

 

Війну вперто називають антитерористичною операцією, але «нагорі» принаймні почали говорити якісь адекватні речі. Питання «Чому для цього було потрібно півтора року?» залишається відкритим.

 

 

Діалог тижня

 

Винесення сварок на публіку було альфою й омегою українського політичного життя часів президентства Віктора Ющенка. Сварилися, звичайно, і за Кравчука, і за Кучми, але після Помаранчевої революції цей процес з його подальшим смакуванням у медіях перетворився на національний вид спорту. Епоха Януковича таку поведінку не толерувала, але тепер все повертається на круги своя.

 

Голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі після резонансних вчинків на довіреній йому території згадав про існування Києва. В столиці, на думку «витязя в тигровій шкурі», урядом Арсенія Яценюка керують олігархи. Чомусь прізвища керівників названо не було, але не менш несподіваною була реакція самого Яценюка.

 

«Я б хотів, звичайно, звернутися і до керівника Одеської обласної державної адміністрації. Я розумію всю емоційність, яка в нього є, я розумію, як йому важко. Важко всім. Ми тут всі єдині, і тому емоції, необґрунтовані звинувачення, вони грають на руку тільки тим, хто проти реформ в країні, хто проти реальних змін в Україні. Тим більше негоже колишньому президенту давати брехливі звинуваченнями. Але я — його перший союзник», — дуже толерантно зреагував Яценюк.

 

Незабаром стало зрозуміло, для чого намісник і прем'єр обмінялися репліками. На телебаченні з'явився ґарант Конституції і всіх помирив фразою: «Щодо того, як ви назвали це конфліктом, між прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і головою Одеської ОДА Міхеїлом Саакашвілі. Позиція перша — це є відображенням незадоволення темпами і глибиною реформ, які відбуваються в країні. Це незадоволення є в людей, це незадоволення є в мене як президента, і я про це публічно сказав і у своєму зверненні до Верховної Ради, це незадоволення є у прем'єр-міністра і це незадоволення є у голови Одеської ОДА Саакашвілі. І, не знімаючи відповідальності ні з кого, включаючи себе, я хочу наголосити: жодного міжособистісного конфлікту між прем'єром і Міхеїлом Саакашвілі не існує. Бажання виправляти ситуацію є і в прем'єр-міністра, і в Міхеїла Саакашвілі».

 

Народ має знати, хто вирішує всі проблеми і гасить всі сварки.

 

 

Візит тижня

 

Напевно, мав рацію класик, який казав, що здалеку видно краще. В кожному разі тільки так можна пояснити оптимістичний діагноз економічній ситуації в Україні, який дала директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард після зустрічі з президентом Петром Порошенком.

 

«Я дуже вражена тим проґресом, який був досягнутий за останні кілька місяців. Україна здивувала світ, досягши того, що вона змогла досягти за такий короткий час», — сказала вона. І додала, що за складних обставин Україні вдалося досягти макроекономічної стабілізації, яка й далі зміцнюється, і отримати економіку, яка показує ознаки відновлення.

 

Пані Лагард у Києві вперше, і, можливо, раніше брала інформацію про стан справ у країні з російських ЗМІ. Щоправда, це надто наївне пояснення для життєствердних заяв жінки, яка знає, звідки беруться гроші. Можливо, в нас справді досягнуто таких досягнень, що час пишатися?

 

07.09.2015