Рада національної безпеки і оборони України схвалила і запропонувала для затвердження президенту проект нової редакції Воєнної доктрини України. Документ, зокрема, визначає Російську Федерацію воєнним противником України та прописує умови звільнення тимчасово окупованих територій України.

 

"Воєнна доктрина України є концептуальним документом, що аналізує сутність і характер сучасних воєнних конфліктів, визначає принципи і шляхи запобігання їх виникненню, підготовку держави до загрози воєнного конфлікту, застосування воєнної сили для захисту державного суверенітету, територіальної цілісності, інших життєво важливих національних інтересів", – ідеться у повідомленні РНБО.

 

Доктрина також враховує високу ймовірність великомасштабного застосування проти України воєнної сили "як головної загрози національній безпеці України у воєнній сфері"; підтверджує відмову від політики позаблоковості та відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію; визначає ознаки виникнення збройного конфлікту всередині України, у тому числі інспірованого іноземними державами; враховує збільшення ролі інформаційно-психологічних операцій; наголошує на потребі удосконалення системи мобілізаційної підготовки і мобілізації та суттєвого збільшення професійної складової у ЗСУ тощо.

 

Коментуючи затвердження доктрини, президент України Петро Порошенко заявив: "Усі актуальні загрози та воєнні виклики, на жаль, пов'язані з Росією. І всі вони носять тривалий характер. Свідоме чи підсвідоме несприйняття незалежності України настільки глибоко укорінене в менталітеті російської політичної еліти, що воно нікуди не подінеться в історичній перспективі".

 

Глава держави констатував, що впродовж 24 років Україна не спромоглася перебудувати доктрини, успадкованої від СРСР, "яка була побудована на очікуванні нападу з Заходу". Новий же документ ставить завдання з передислокації військових частин і з’єднань і створення належної військової інфраструктури у східних та південних областях.

 

Новизна воєнної доктрини, за словами Президента, полягає у зміщенні акцентів у веденні воєнних конфліктів на комплексне використання воєнних і невоєнних інструментів: економічних, політичних, інформаційно-психологічних тощо. "Це принципово змінює характер збройної боротьби. Це, власне кажучи те, що ми називаємо гібридною війною", – зауважив Порошенко.

 

02.09.2015