Порошенко виступає проти "Мінська-3".

Україна та Європейський Союз не розглядають можливості перегляду існуючих мінських домовленостей для врегулювання конфлікту на Донбасі.

 

"Не існує і не існуватиме ніякого Мінська-3", – заявив президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Брюсселі за підсумками зустрічі з президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером, інформує прес-служба глави держави. Порошенко наголосив, що існує комплекс мінських домовленостей. "Вони об'ємні, всеохоплюючі. Єдине, що треба зробити для того, щоб в Україні був мир, – їх треба виконувати", – підкреслив президент. 

 

Глава держави акцентував на тому, що Росія не виконує свої зобов'язання. "Лише за останню добу Україна має втрати серед особового складу – 20 осіб за добу, з яких 7 загиблих внаслідок артилерійського вогню із заборонених мінськими угодами видів озброєння", – обурився Порошенко. Він також згадав про українських політв'язнів, котрі утримуються у Росії, зокрема й Олега Сенцова, котрий на тижні отримав вирок у російському суді.

 

Президент поінформував, що проводить переговори про консолідацію зусиль із європейськими партнерами задля досягнення миру. "Ми обговорили певні "червоні лінії", куди включається, у тому числі, й непроведення 18 жовтня і 1 листопада фейкових місцевих виборів на Донбасі. Ми вважаємо, що це становить серйозну небезпеку мінському процесу і закликаємо російську сторону утриматися від їх проведення", – заявив Порошенко. У випадку невиконання домовленостей він і надалі сподівається на подальше запровадження санкцій.

 

Глава держави також обурився, що контрольовані Росією бойовики відмовляються від негайного встановлення режиму тиші (напередодні тристороння контактна група погодила перемир'я із 1 вересня). "Ми не знаємо, скільки це нам буде коштувати в плані убитих. Чому ми маємо чекати цілий тиждень до припинення вогню? Це є пряме зобов’язання російської сторони. З нашого боку ми припинили вогонь... Моя пропозиція – припинити вогонь відразу. Оскільки ми з цього боку це зробили", – цитує Петра Порошенка аґенція УНІАН.

 

Натомість президент Європейської ради Дональд Туск на зустрічі з Петром Порошенком висловив сподівання, що режим перемир'я, що його планують встановити найближчим часом, допоможе фіналізувати мирний процес. "Ми швидко наближаємося до кінцевого терміну повного виконання мінських домовленостей. Критично, щоб усі зробили все можливе, щоб це сталося. Я сподіваюся, що нові домовленості про припинення вогню будуть першим кроком", – заявив Туск.

 

27.08.2015