США покладають відповідальність за ескалацію на Росію та проросійських екстремістів.

Державний департамент США висловив серйозну стурбованість з приводу посилення атак з боку "змішаних російсько-сепаратистських сил" уздовж лінії розмежування на Донбасі.

 

Про це заявив речник державного департаменту США Джон Кірбі на брифінгу у Вашингтоні.

 

"Нема жодних сумнівів, хто відповідальний: Росія та сепаратисти проводять ці атаки, так само, як вони вдалися до ескалації конфлікту минулого серпня. Звіти ОБСЄ свідчать, що більшість порушень перемир'я здійснюються саме змішаними російсько-сепаратистськими силами, і це пряме порушення мінських угод. Ми продовжуємо наполягати на негайному припиненні вогню та повному виконанні мінських зобов'язань, й надалі нагадуємо, що спроби Росії та сепаратистів захопити більше територій обернуться більшою ціною", – заявив Кірбі.

 

Відповідаючи на питання журналістів, чи має департамент зауваження до українських сил стосовно обстрілів контрольованими сепаратистами територій, речник сказав: "Більшість дій – атак – походять із російського сепаратистького боку. Україна ж має право оборонятися. Очевидно: те, чого ми чекаємо від усіх сторін, – це слідувати Мінську, що означає відведення [озброєнь] та припинення насильства, і повернення до розмов про дальше врегулювання. Та нема сумнівів, звідки йде більшість атак", – наголосив речник.

 

18.08.2015