У компанії оголосили тендер на технічне рішення для переведення додаткових блоків електростанції в енергосистему України і побоюються аварійних вимкнень західноукраїнських споживачів у разі зменшення кількості "острівних" блоків.

 

Як повідомляє прес-служба "ДТЕК Західенерго", у компанії оголосили тендер на розробку технічного рішення для переведення додаткових блоків Бурштинської ТЕС в енергосистему України. Проектне рішення, як наголошують у компанії, "має забезпечити надійність і безаварійність роботи блоків станції, що працюють як у Бурштинському острові, так і в об’єднаній енергосистемі України".

 

Причину оголошення тендеру у компанії пояснюють тим, що "без технічного проекту, підготовленого незалежною проектною організацією, можна реалізувати тимчасове, проте ненадійне рішення" з розвернення додаткових енергоблоків з Бурштинського енергоострова, синхронізованого з ENTSO-E (раніше UCTE), в об’єднану енергосистему (ОЕС) України. 

 

"Якщо на ОЕС України будуть переорієнтовані 5 енергоблоків з 12, то в "острові" одночасно працюватимуть не більше 5 енергоблоків. У разі аварійного відключення одного з "острівних" блоків, і до моменту включення в мережу й завантаження резервного блока, потужності 4 енергоблоків, які й далі працюватимуть, може забракнути для покриття споживання острівної частини ОЕС України, тобто неминучими є відключення українських споживачів, що перебувають в "острові"", - йдеться у повідомленні компанії.

 

За інформацією "ДТЕК Західенерго", до 700 МВт електроенергії з Бурштинського енергоострова споживають 3 млн мешканців Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. 

 

З липня 2014 року два блоки Бурштинської ТЕС вже працюють в ОЕС України.

 

Нагадаємо, як повідомляв "Z", уряд доручив міністерству енергетики та вугільної промисловості, НЕК "Укренерго" та "ДТЕК Західенерго" повернути три блоки Бурштинської ТЕС в об'єднану енергосистему України через дефіцит генерувальних потужностей в осіннє-зимовий період. Доручення має бути виконане до 15 жовтня.

 

Бурштинська ТЕС (12 енергоблоків загальною потужністю 2400 МВт) разом з Калуською ТЕЦ і Теребле-Ріцькою ГЕС працювали синхронно з енергооб'єднанням країн Західної, Центральної та Південної Європи - UCTE (тепер частина ENTSO-E) - з 2002 року. Ця виділена частина ОЕС України має назву "Бурштинський острів" і має зв'язки з румунською, словацькою та угорською енергосистемами, що дає змогу експортувати електроенергію, вироблену на Бурштинській ТЕС. Зараз Бурштинська ТЕС входить до ПАТ "ДТЕК Західенерго", що, у свою чергу, входить до енергохолдингу "ДТЕК" Ріната Ахметова.

 

17.08.2015