Міністерство культури уклало "Білий список" з переліком митців, котрі підтримали Україну у війні з Росією.

Міністерство культури виступило з ініціативою запровадити "Білий список" діячів культури, що до нього ввійшли би митці, котрі висловили підтримку Україні в її конфлікті з Росією. До списку ввійшли переважно російські музиканти та актори.

 

"Високо цінуючи позицію цих небайдужих до України людей, відомих на увесь світ, Міністерство культури розпочинає формування "Білого списку" діячів культури, митців, художників різних країн, які сказали однозначне "ТАК" територіально цілісній, суверенній та демократичній Україні, і відповіли "НІ" агресії, окупації та анексії", – йдеться у повідомленні Мінкульту.

 

Відомство В'ячеслава Кириленка зазначає, що в деяких країнах митці висловлюють підтримку Україні, попри можливі ризики для власного життя та професійної діяльності. Тож створення "Білого списку" – спосіб подяки сміливим митцям, "які не побоялися стати на сторону правди, справедливості та простого людського сумління".

 

"На мою думку, митці, включені до "Білого списку", повинні отримувати максимальне сприяння у їхній творчій діяльності на території України у випадку виникнення такої потреби", – заявив міністр культури В'ячеслав Кириленко.

 

Наразі список налічує 34 особи: Андрій Макаревич, Лія Ахеджакова, Валентин Гафт, Олег Басилашвілі, Ельдар Рязанов, Юрій Шевчук, Андрій Мягков, Михайло Жванецький, Борис Акунін, Віктор Шендерович, Земфіра, Вахтанг Кікабідзе, Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Тім Рот, Арнольд Шварценеггер, Джордж Клуні, Міла Йовович тощо.

 

30.07.2015