Об'єднані Митрополитом

Сьогодні (29 липня) у Львові урочисто відкрили пам'ятник митрополитові Андрею Шептицькому. Попри довгі  дискусії довкола проекту встановлення пам'ятника на площі Юра, відкрили його, як і планували, у день 150-річчя від дня народження владики. Пам'ятник зробили на основі прижиттєвої скульптури Митрополита авторства Андрія Коверка. Висота скульптури — 3,8 м, стоїть вона на невеликому підвищенні.

 

 

Урочистості відбувались за участю тисяч прочан, високих чинів Церкви та держави, зокрема Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука), та Президента України Петра Порошенка з першою леді. Незважаючи на побоювання провокацій та протестів, святкування таки об'єднало львівську громаду довкола постаті владики.

 

 

Сходитись на Святоюрську гору почали ще від ранку, попри не найкращу львівську погоду. Почалось святкування з Божественної Літургії у храмі Святого Юра, а в обід відбулось урочисте відкриття та освячення пам'ятника. Чи то побоюючись провокацій, а чи через візит Президента України, місто та правоохоронці суттєво посилили заходи безпеки. На площі своєрідний кордон утворили кілька сотень міліціянтів, муніципалів та представників Нацґвардії. На місці також постійно перебували службові собаки. Щоб потрапити на площу перед новим пам'ятником, охочим треба було пройти металодетектори. Щоправда, великих затримок вони не викликали.  

 

 

 

У своїй промові Глава УГКЦ Блаженніший Святослав наголосив, що українці довго йшли до відкриття пам'ятника Митрополиту.

 

«Сьогодні відбулась подія, на яку очікувало не одне покоління українців і просто побожних людей. Сьогодні, у 150 річницю відколи Господь Бог подарував нашій Церкві і народові великого пророка, ми відкриваємо праведному архієреєві пам'ятник у княжому місті Львові. Історія встановлення пам'ятника митрополиту Андрею — це історія боротьби за свою історію, свідомість, церковну та національну ідентичність, сьогодення і краще, Богом благословенне, майбутнє. Намагання встановити пам'ятник Митрополитові — невід'ємна частина національно-визвольних змагань нашого народу. Цього року минає 80 років, як у Львові вперше побачив свій пам'ятник митрополит Андрей. Це сталось у 1935 році, у 30-ту річницю утворення Національного музею у Львові і в 70-ту річницю з дня народження великого Митрополита. […] І ось сьогодні нашим очам нарешті постає цей монумент. Багато львів'ян пам'ятають, що ще у 90-х роках ми так спонтанно зносили квіти на місце, де мав постати пам'ятник Андреєві Шептицькому. І сьогодні ми не бачимо перед собою тріумфального князя Церкви в розкішних архієрейських шатах — ми бачимо бідного вбогого монаха. Ми бачимо Мойсея українського народу», — сказав у своїй промові Блаженніший Святослав.

 

 

Разом з усіма львів'янами відкриття пам'ятника святкували й ті, кого часто називали його противниками, — активісти, які захищають Святоюрський сквер від вирубу. Про це вони наголошували у своїх постах на сторінці у Фейсбуці.

 

«Уже за кілька годин розпочнуться урочистості з відзначення 150-ї річниці з дня народження Митрополита Андрея. Ми будемо на площі Св. Юра святкувати разом із усім містом та його гостями. Щоб нікого не провокувати, ми тимчасово прибрали зі скверу намети та змінили транспаранти. Сьогодні не день для дискусій і сварок», — повідомили активісти перед початком святкування.

 

Водночас незакінчені узбіччя нової площі, перерита частина дороги поруч та порожні наразі газони, де би мала бути трава, нагадували у цей день про те, що роботи ще триватимуть. А разом з роботами — і дискусії, як має виглядати площа тепер уже з пам'ятником Андрею Шептицькому.

 

29.07.2015