Філіп ІІ: тіло царя переплутали

Майже 40 років рештками Філіпа ІІ вважали скелет одного з його синів. Лише тепер учені ідентифікували справжні кістки македонського царя – він лежав у гробівці, розташованому поряд із двома іншими царськими гробницями. Таємницю зрадило характерне ушкодження коліна, через яке Філіп ІІ, згідно з історичними свідченнями, накульгував.

 

 

Золотий ларнакс: раніше припускали, що цар Філіп ІІ похований у ньому.

 

 

Він був батьком Александра Великого й дотепер залишається одним із найвидатніших царів античності – Філіп ІІ Македонський. Проте місце його поховання впродовж тривалого часу залишалося невідомим. 1977 року в грецькому місті Вергіна археологи натрапили на царську гробницю з коштовними предметами поховального інвентаря й дійшли висновку, що нарешті знайшли тіло славетного монарха, яке так довго шукали.

 

На перший погляд все збігалося: так звана "Могила-2" у Вергіні містила рештки чоловіка середніх років і його дружини, якій було приблизно 25 років, обоє померли майже 2 300 років тому. Подружжя поховане в позолочених саркофагах, що доводить їхнє царське походження. Окрім розкішного поховального інвентаря, науковці виявили цілий, багато оздоблений обладунок разом із шоломом і щитом, що стояли зовсім поряд.

 

На підставі цих фактів археологи припустили: тут похований Філіп ІІ і його остання дружина. З історичних джерел відомо: македонського царя вбили 336 до н. е. і поховали зі всіма царськими почестями.

 

Проте "Могила-2" – не єдина царська гробниця у Віргіні. Зовсім поряд з нею 1978 року археологи знайшли ще дві поховальні камери – не менш розкішні, але сплюндровані перед тим, як науковці їх виявили.

 

«Всі погоджуються, що "Могила-3", чий фасад дуже подібний до "Могили-2", належала Александрові IV – синові Александра Великого», – пояснює Антоніс Бартсіокас з Фракійського університету імені Демокріта, що в Комотіні (Греція).

 

"Могила-1" вирізнялася багатими настінними розписами, один із них зображав оспіване у міфах викрадення Персефони. Розібравши купи каменів, учені знайшли частини скелетів чоловіка середніх років, його молодої дружини та новонародженої дитини. Дотепер не знали, хто вони, адже ніхто не піддавав кістки детальному аналізові, розповідають науковці.

 

Тепер Бартсіокас із колегами дослідили їх за допомогою різних методів, зокрема, комп’ютерної томографії. Результати здивували. Виявилося, що померлий чоловік із "Могили-1" мав приблизно 45 років, за життя був зростом майже 180 см. «З-поміж античних македонців він був чи не найвищим», – розповідають учені. Ріст, як і вік, відповідають переказам про Філіпа ІІ.

 

Врешті-решт археологи помітили, що на лівому коліні померлого кістка деформована. Причиною аномалії могла бути інфекція, хвороба кісток або механічне ушкодження. У центрі наросту на коліні – дірка. «Таке ушкодження, ймовірно, спричинила тяжка рана на коліні, завдана, для прикладу, списом», – тлумачать Бартсіокас з колегами. За життя, відповідно, чоловік мав нерухому, в коліні вигнуту назовні ногу.

 

Це збігається зі всім тим, що відомо про Філіпа ІІ. «Багато історичних джерел розповідають про майже смертельну рану на коліні, що зробила Філіпа кульгавим», – повідомляють учені. Згідно з їхніми висновками, 333 року до н. е. – за три роки до вбивства – він повертався додому з поля бою і був змушений вступити в бій з фракійцями. Саме тоді списом його поранили в коліно.

 

«Виявлений анкілоз і отвір у ньому ідеально збігаються з історичними даними», – констатують Бартіокас з колегами. Натомість у тіла, знайденого в "Могилі-2", немає жодних натяків на таке поранення, його нога – неушкоджена

 

На думку археологів, з новою інформацією стає ясно, що справжній цар Філіп ІІ Македонський не лежить там, де припускали дотер – у "Могилі-2". Справжнє місце його поховання – "Могила-1". «Описана в джерелах кульгавість Філіпа – прямий доказ для нашого припущення», – кажуть дослідники.

 

Є ще один нюанс: аналіз засвідчив, що молода жінка, яка лежить в "Могилі-1", перед смертю мала близько 18 років. Це співзвучне з історичними свідченнями про те, що остання дружина Філіпа ІІ Клеопатра була ще підлітком, коли стала царицею. Згідно з переказами, після вбивства чоловіка її і їхню новонароджену дитину поховали разом з ним. «Скелет немовляти в "Могилі-1" доводить, що жінка померла через кілька днів після пологів», – повідомляють учені.

 

На їхню думку, вік жінки й дитина доводять: тут поховані саме Філіп ІІ з Клеопатрою. У пари в "Могилі-2" дитини немає, а дружині близько 25 років, тобто вона застара, щоби бути Клеопатрою.

 

Для науковців очевидно: в "Могилі-1" лежить Філіп ІІ з дружиною та їхнім первенцем. Але пара в "Могилі-2" також була царською. На погляд вчених, йдеться про Філіпа ІІІ Аррідея, старшого зведеного брата Александра Македонського. Його вважали розумово недорозвинутим, з огляду на це, на престол він не претендував. Проте після смерті Александра Великого, законного сина Філіпа ІІ, у 323-317 рр. до н. е. носив корону Македонії.

 

 

Philipp II.: Königsleiche verwechselt

PNAS, 21.07.2015

Зреферувала Соломія Кривенко

 

22.07.2015