Москва протестує проти намірів знести пам'ятник Черняховському в Польщі.

МЗС Росії вимагає від уряду Польщі не допустити розпалювання «війни пам’ятників».

 

«Рішуче вимагаємо від польського керівництва і Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва, яка безпосередньо курирує тему, запобігти знесення пам'ятника І.Д. Черняховському, забезпечивши безумовне дотримання Угоди про поховання та місця пам'яті жертв війн і репресій від 22 лютого 1994 року, а також Договору про дружнє і добросусідське співробітництво від 22 травня 1992 », - йдеться в повідомленні на офіційному сайті МЗС РФ.

 

Напередодні староство Браневского Повіту Вармінсько-Мазурського воєводства ухвалило рішення про знесення пам'ятника Черняхівському, встановленому на місці його загибелі. З ініціативою демонтажу пам’ятника виступила ґміна Пененжно, котра й подала відповідну заяву, де зазначається, що подальше існування цього постаменту «суперечить польській рації стану».

 

 

За знесення пам’ятника активно виступали й ветерани Армії Крайової. Адже, за свідченнями істориків, Черняховський, котрий командував Третім Білоруським фронтом, був відповідальним за арешти командирів та вояків АК. Саме його підрозділи здійснили розброєння вільнюської частни АК й арештували її командира Александра Кжижановського «Вовка».

 

Збудований у 1970-х роках пам’ятник зараз стоїть занедбаний, оскільки жодна інституція не взяла на себе обов’язок з його впорядкування.

 

Радянський генерал Черняховський загинув 18 лютого 1945 року під час так званої східнопруської операції. Спершу його поховали у Вільнюсі. Після здобуття Литвою незалежності рештки Черняховсього перевезли до Москви. А вільнюський пам’ятник генерала було перенесено до Воронежа.

 

 

10.07.2015