Як у тропічних лісах виникла савана?

Всередині амазонських тропічних лісів між Бразилією, Суринамом та Венесуелою – несподіваний ландшафт: Велика Савана (Gran Sabana) простягається на майже 70 000 квадратних кілометрів. Її розташування примушує археологів і геологів затято сперечатися упродовж не одного десятиліття.

 

 

Гора Рорайма.

 

 

Чи виникла савана з природних причин, чи люди за останні 10 тисяч років надто часто розводили тут полум’я? Валенті Руль (Valentí Rull) з Інституту геології Жауме Альмера в Барселоні та його колеги оголосили свій вирок, з яким можуть примиритися обидві сторони суперечки. Науковці дослідили проби пилку у відкладеннях озер регіону; їхні судження дають змогу дійти висновків про рослинність, поширену тут тисячі років тому.

 

Згідно з результатами, вже незадовго після закінчення останнього льодовикового періоду 12 000 років тому почав набувати чітких обрисів малюнок відкритої савани та закритого лісу – на 1000 років раніше, ніж датуються перші сліди людини в цій місцевості.

 

Відповідають за це, крім кліматичних, геологічні чинники. Гран-Сабана відома своїми столовими горами, зокрема Рораймою, що височать над рівниною. У їхньому затінку панують сухі умови, це не дає змогу рости деревам.

 

Сучасне розширення савани, ймовірно, спричинене діяльністю людини. Разом з міграцією місцевих корінних народів значно частіше почали спалахувати пожежі: плем’я пемон спеціально розводить вогонь, аби звільнити землю і полегшити полювання. Разом з тим, вони зменшують кількість великих травоїдних тварин, через що й накопичується паливо – пожежі спалахують сильніші й триваліші, що збільшує савану.

 

Дослідники попереджають: нині люди рідко тут розводять вогонь, відповідно, займистий матеріал має можливість накопичуватися, а це може створити загрозу тропічному лісові по сусідству, на який у разі чого перекинеться вогонь.

 

 

Wie entstand die Savanne im Regenwald?

Spektrum.de, 03.07.2015

Зрефферувала Соломія Кривенко

 

04.07.2015