Корупційно-кардіологічний детектив

На ефектну детективну історію перетворилося затримання директора Тернопільського районного медоб'єднання Тернопільської комунальної клінічної лікарні, а за сумісництвом Верховного отамана Українського Козацтва Ігоря Вардинця за підозру в отриманні хабара (200 тисяч гривень) від орендаря, який винаймає у лікарні приміщення під аптеку. Розповімо усю історію хронологічно.

 

Отаман Вардинець

 

17 квітня начальник обласної міліції Тернопілля Олександр Богомол на своїй сторінці у Facebook повідомив: «Продовжуєм боротись з корупцією. Сьогодні задокументований факт отримання неправомірної вигоди в сумі 200 000 грн головним лікарем одного із лікувальних закладів м. Тернополя. Надіюсь на подальшу співпрацю з порядними людьми задля очищення нашого міста. Деталі після розгляду судом питання про обрання запобіжного заходу».

 

Невдовзі в інтернет-просторі з'явилося прізвище депутата Тернопільської обласної ради, члена фракції Української народної партії Ігоря Вардинця. Правоохоронці в коментарях журналістам за кілька днів здогади підтвердили. А тоді олії у вогонь підлили медики — з'ясувалося, що в підозрюваного серйозні проблеми із серцем і начебто у день отримання хабара він насправді перебував на лікуванні, хоча тернопільські МВСівці наголошують, що Вардинець того дня якраз виписався. Від цього факту стартувала «кампанія зі звільнення» отамана.

 

Під час першого затримання підозрюваного, як повідомив перший заступник начальника обласного УМВСУ Казимир Попіль, Вардинця шпиталізували — лікарі Другої міської лікарні надали правоохоронцям висновок, що слідчі дії провадити неможливо через важкий стан Ігоря Вардинця. Другу спробу зробили 26 квітня. Напередодні міліціянти прибули в медичний заклад, де перебував підозрюваний, щоб вручити судову повістку. У Вардинця від цього погіршився стан здоров'я. 26 квітня зранку до хворого навідалися представники козацького осередку, знайомі священики, церковний хор, рідні. Після відправи в палаті гості допомогли Вардинцеві спакувати речі й покинути територію лікарні. Пацієнт сів у реанімобіль приватної фірми і рушив на захід — за попередньою інформацією, в Штутгарті (Німеччина) на 27 квітня була запланована операція.

 

Правоохоронці перехопили підозрюваного аж у Львові й повернули його до Тернополя в міський районний суд. Однак лікарі не взяли на себе відповідальності за переміщення підозрюваного з першого на другий поверх у залу судових засідань для обрання запобіжного заходу. А Вардинець, своєю чергою, відмовився виходити з реанімобіля.

 

Нині стан здоров'я, як стверджують колеґи підозрюваного, важкий, потрібна негайна операція на серці. 29 квітня Ігор Вардинець оголосив голодування на знак протесту проти заборони податися на лікування в Німеччину. Силовики його не відпускають — кажуть, що не мають ґарантій, що він сюди повернеться. А сам Вардинець заперечує причетність до злочину.

 

«Грошей, про які йдеться у підозрі про хабар, я не бачив, — прокоментував звинувачення Ігор Вардинець журналістам. — Мою репутацію безпідставно зганьбили на всю Україну. Відтак вимагаю публічного суду, під час якого обіцяю дати вичерпні відповіді на всі звинувачення (інтереси отамана захищатиме, за попередніми даними, київський адвокат Ігор Балик, знаний як захисник екс-міністра МВС, а нині голови фракції Блоку Петра Порошенка Юрія Луценка. — Авт.). Для повноцінної участі у суді мені потрібне лише здоров'я, яке зараз у критичному стані. Одну операцію вже зробили в Тернополі, однак негайно треба робити ще одну за кордоном, інакшої альтернативи, щоб вижити, немає».

 

Правоохоронці зауважують, що такі операції роблять і в Україні, зокрема в Києві, Харкові, Одесі, тож дивуються, навіщо їхати в Німеччину. Відпустити з-під варти підозрюваного можна, кажуть в УМВС, однак лише після того, коли суд визначить міру запобіжного заходу, призначить заставу, а Вардинець ці гроші внесе. Наразі приблизна сума застави — більше мільйона гривень. Проте ні запобіжного заходу, ні застави ніхто визначити не може — затриманий перебуває в реанімації, в суд прибути не може, а виїзні засідання не передбачені українським законодавством.

 

Нині родичі й товариші підозрюваного акцентують на стані його здоров'я і вимагають призупинити слідчі дії, щоб Ігор Вардинець зміг прооперуватися за кордоном. А правоохоронці вимагають, щоб суд призначив запобіжний захід і заставу. Крім того, зауважують силовики, від медиків вони не отримували жодних офіційних висновків.

 

05.05.2015