Фронт у глибокому тилу

Нам треба вчитися, як живуть мешканці Ізраїлю. В них триває війна, відколи створена країна. Там від Середньовіччя місце таке, пороблене. Нашу землю поки що не називають обітованою.

 

Драстична, але «людська», інформація завжди цікава. Наприклад, про те, що на Тернопіллі шукали п'ятирічну дівчинку, яка загубилася, коли її взяли з собою старші (родина з села Старий Тараж Кременецького району — багатодітна, у ній дев'ятеро дітей) садити картоплю. Потім шукати дівчинку допомагали кінологи. Загалом було залучено близько 130 людей. Все закінчилося добре, бо знайшли, хоч і налякану.

 

Така сама інформація, але «нелюдська», ще цікавіша. У Дрогобицькому районі з розплідника мисливських собак «Енейко», що розміщений у селі Брониця Львівської області, втік бурий ведмідь. 

 

Його шукають. Напевно, також з кінологами

 

Взнавати такі новини цікаво і — у випадку першої — приємно. Потім виникає інформація, яка вповні відповідає сучасності. Наприклад. Студенти та викладачі івано-франківського медичного вишу зібрали для своїх колеґ на сході України нові підручники, навчальні посібники, методичні матеріали, принтери та прилади мультимедіа. Невдовзі це все надішлють до Луганського та Донецького медичних університетів, які евакуювались із зони окупації до звільнених Рубіжного та Краматорська.

 

А ще потім взнаєш, що через війну неминучим є те, що колись називалося «в'єтнамським синдромом», коли демобілізовані американські хлопці вбивали кельнера за зимне горнятко кави або себе за те, що не розуміють сенсу життя. Українські хлопці матимуть «синдром АТО». Перші жертви вже є. На Прикарпатті боєць, що прийшов з війни, вкоротив собі віку через нещасливе кохання. Так кажуть земляки. Начальство загиблого пов'язує цю смерть з недостатньою роботою психологів. Чоловік працював у прикордонній службі.

 

У Львові підпалили міліційний відділок. Раніше щось подібне робили в містах, які близько до «фронту», але тепер коктейлі Молотова дісталися й до Галичини. Зловмисників шукають, але чогось у посполитих є підозри, що від того квесту сенсу буде мало.

 

І так хочеться взнавати мирні новини про те, що дорога Львів–Золочів подібна на розбомблену трасу без війни. З цього приводу місцеві мешканці, які експлуатують той тракт, трошки бунтують. А ще краще, коли міліціянти звітують, що на Тернопільщині припинили діяльність двох підпільних цехів, де виготовляли фальсифікований алкоголь під брендом відомих українських виробників.

 

Як добре діяльність бутлегерів впливає на загальний стан країни під час війни

 

03.05.2015