Тернопіль знову Гамселить

У Тернополі – 4-й фестиваль електронної експериментальної музики та медіамистецтва «Гамселить». За чотири роки проект вийшов за межі містечкової події, став міжнародним і вже не обмежується лише музикою. Цього року організатори залучають й українських медіа художників. Події відбуваються у найрізноманітніших локаціях міста – від совкового клубу, сучасної галереї мистецтв до підземелля замку.

 

Про те, яким був і яким є сьогодні проект Гамселить, про культурну децентралізацію і музичний андеграунд – розмова з Ярославом Качмарським, організатором фестивалю, а водночас діджеєм (dj zavgosp), музикантом (екс-Electrostatic Death, Motoblok) і засновник лейблу Pincet.

 

 

– Якими були перші фестивалі?

–Я запрошував знайомих музикантів. Це специфічна, вузькопрофільна музика, всі знають один одного і домовитись про виступ було просто.  Другий фестиваль був уже значно серйознішим. У нас виступив Едвард Сол, це глиба. Він продовжує традиції авангарду 20-30-х років 20 ст. Учасниками того фестивалю були Kotra і Zavoloka, ті, хто, на мою думку, були найкращими в Україні. А одним з хедлайнерів третього фестивалю був проект Woo York. Після виступу на “Гамселить”, у них почалися постійні виступи за кордоном, їх добре знають в інших країнах сьогодні. Окрім музики у межах першого фестивалю були також виступи поетів разом з музикантами. Але я вирішив більше цього не робити, бо це нудно. Фестиваль «Гамселить» триває протягом трьох днів, так було з самого початку. 

https://www.youtube.com/watch?v=-E-jksg9on0

 

– Яким буде Гамселить 2015?

– Проект розвивається  і вже цього року став трохи міжнародним. У нас виступатимуть гості з Польщі і з Литви. В тому числі Stanislav Tolkachev, один з небагатьох українських музикантів, які виступають на великих і поважних музичних майданчиках. На відомому онлайн-каналі андеграундної музики Boiler Room показують тільки двох музикантів з України – Vaculu і Tolkachevа. І от останній у нас виступає. Це техно-музикант з несамовитою подачею. У його музиці – кислотний дощ, який роз’їдає мозок і водночас затягує. Він буде грати 3 години.

Думаю, що цього року Одеса себе добре покаже на фестивалі, там сформувалась серйозна тусовка. До нас їдуть три музиканти – Hateyouall, Potreba та Bryozone.

Не обійдеться цього року і без тернопільських подвижників, ветеранів ZSUF. Другого дня виступить гість з Польщі Яцек Мазуркевич з проектом 3FoNIA. Він видобуває з контрабасу звуки різними способами, у результаті це щось таке, що аж ніяк не схоже на звучання цього інструменту. Його виступ відбудеться за підтримки Польського інституту.

На Гамселить також виступить музикант Kshtalt, він з Красноармійська, але через війну переїхав до Дніпропетровська. На мою думку, це претензія на хедлайнера.

А в останній день, в підземеллі замку, виступить Arma Agharta з Литви. Його музику можна назвати ритуальним нойзом, він ще й перформер. Постійно в дурнуватих костюмах вдягнений і показує шоу на межі абсурду. Також будуть класні проекти з Києва, Івано-Франківська, Тернополя, Львова.

Я намагаюсь змінювати локації фестивалю постійно, це весело проводити його деінде. Більшість акцій цього року будуть відбуватись в совковому клубі «Перлина», який знаходиться майже за містом. Там ще збереглась світлопідлога, такий собі совєцкий лакшері дизайн. Але буде постійно діяти відеоінсталяція, і ацкент буде на сцені.

Ми також вирішили укріпити фестиваль візуальною частиною. Представимо і медіаарт. У п’ятницю, 24 квітня відкриваємо збірну виставку декількох художників у першій галереї Тернополя  «Бункермузі». Назва проекту – Function [генератив-геометрія-гліч], куратор  – Олександр Довгий. Ця виставка буде тривати два тижні. В ній представлені скульптури, живопис, відео інсталяції, медіаоб’єкти.   

Перші роки я намагався посегментувати – танцювальна музика, експериментальна, джемсейшени і все у різні дні. Зараз я все змішую, щоб народ не просто приходив постояти весь час під біт, хай чує інакше щось, розширює свої знання про музику.

 

– З чим сам будеш виступати?

– З проектом Мотоблок. Буду виконувати свою власну музику, це щось на перетині індастріалу, техно і дабу.

 

– Чому ти вирішив робити цей фестиваль?

– Все просто, я це почав робити, бо мені особисто немає куди сходити, щоб послухати щось цікаве. І все, що я роблю в провінції – це мій вклад в децентралізацію. От культурна децентралізація – це дуже важливо. Не може все відбуватись в одному місті.

Я не переймаюсь на скільки добра ситуація в Україні чи за кордоном. Наша мета – збагачувати культурне життя регіону. Я це роблю так, як я це роблю. Вже навіть почав вчитися працювати з міжнародними культурними інституціями, які можуть допомагати з організацією виступів певних артистів. Думаю, можна буде запросити наступного разу артистів з Австрії, Німеччини, бо є інституції, які готові компенсувати перельоти.

 

– Отже, Тернопіль може бути одним з центрів електронної експериментальної музики?

– Він вже є.

 

– Де відбуваються ключові події, які стосуються даного напрямку музики?

– У Дніпропетровську відбувся чудовий фестиваль Конструкція, який тривав 10 днів. Організатори задіювали різні простори в місті, були запрошені артисти з-за кордону. А в Києві є фестиваль NexSound. Вони привозять зірок світової сцени. Тут виступав  Кенґдін Рей (Kangding Ray), ATOM TM. Це серйозні постаті і серйозний фестиваль. Бувають вечірки в Одесі.

Проект Гамселить не може претендувати на звання найбільшого фестивалю електронної музики в Україні, але в Західній Україні він поки єдиний. Нам немає з ким конкурувати. Дуже прикро, що у Львові мало таких подій. Місто претендує на звання культурної столиці, але суцільне свято пампуха. Майданчиків концертних мало, це не рівень міста мільйонника.

 

– Яка відвідуваність фестивалю Гамселить, чи приїжджають люди з інших міст? 

– Люди приходять, бо це подія, де можна і послухати музику, і поковбаситись, подивитись на виставку, просто добре провести час. 50% відвідувачів – з інших міст. Для киян це прекрасний варіант на вихідні – страти менше грошей, послухати чудову музику, покататись на катері. Так само до нас приїжджають делегації з Франківська, Луцька, Львова, Чернівців. З Дніпропетровськом налагодженні дружні стосунки. Нас навіть поїзд сполучає: Тернопіль-Дніпропетровськ.

 

– Чи організовуються нові колективи в Тернополі під впливом цього фесту? 

– Що стосується цієї музики, то майже ні. Кілька діджеїв і тільки три музиканти з Тернополя виступатимуть на цьому фестивалі. Тусовка є, а таланти не з’являються. 

 

– Пам’ятаєш, з чого у тебе почалась любов до такої музики?

– Мабуть, це були виступи Zsuf, які мене спочатку збивали з пантелику, я розумів, що вони роблять щось не так. А фестиваль Деталі звуку для мене став поворотним моментом. Я у когось бачив буклетик з першого фестивалю, а потім в інтернеті мені почав випадати цей музон і на наступний я поїхав. Тоді в Тернополі існувала проект Романа Стеця Electrostatic Death, я до нього приєднався, дивився як він це робить, додавав ідеї, і ми вже разом виступили на третіх Деталях звуку. Я завжди потрапляв в андеграунд, і мені там було комфортно.

 

 

Програма

24/04, п'ятниця

19:00 – галерея Бункермуз (бульвар Шевченка, 1)

 

Відкриття виставки Function [генератив-геометрія-гліч].

Куратор – Олександр Долгий.

Учасники: Ірина Костишина, Антон Лапов, Юлія Бугаєва, Євген Ващенко, Саша Долгий.

 

24/04, п'ятниця

22:00 – бар-клуб Перлина (вул. Микулинецька, 46)

 

Stanislav Tolkachev (Дніпропетровськ), Ujif_notfound (Київ), ZSUF (Тернопіль), Clasps (dj set, Тернопіль)

відео-підтримка: Bass My Eyes, Sham

 

 

25/04, субота

22:00 – бар-клуб Перлина (вул. Микулинецька, 46)

 

 (Вроцлав), Hateyouall (Одеса), Ksztalt (Дніпропетровськ), Ostudinov (Київ), Submatukana (Дніпропетровськ), Linnvoid b2b Pauly (dj set, Тернопіль), LWIE (dj set, Чернівці)

відео-підтримка: Bass My Eyes, Sham

 

26/04, неділя

19:00 – Підземелля замку (вул. Замкова, 12)

 

Arma Agharta (Вільнюс-Лідс), G.F.N. (Львів), Sasha D (Київ), Subprodukt (Тернопіль), xaoRa (Івано-Франківськ)

Хатнєграння (Львів), Saturn Smokin (dj set, Івано-Франківськ)

відео-підтримка: Talib

 

 

КВИТКИ:

Абонемент на три дні фестивалю (до 20/04) - 100 гривень

з 21/04 – 120 гривень

Купити абонемент онлайн тут:

http://2event.com/events/277946

 

Окремо на кожен день (продаватимуться на вході):

п’ятниця – 50

субота – 60

неділя – 30

23.04.2015