Життя в ритмі «закону Мура»

 

Всесвітньо відомому «закону Мура» виповнюється 50 років, однак революція у сфері комп’ютерних технологій перебуває на межі ще радикальніших перетворень.

 

50 років назад, 19 квітня 1965 р., хімік та підприємець-початківець Ґордон Мур взявся за крейду, щоб накреслити графік удосконалення технічних характеристик напівпровідникових чіпів, який мав бути ілюстрацією до статті в журналі Electronics Magazine. Мур навіть не підозрював, що відкрив пульс сучасного світу.

 

Графік, який згодом став відомий під назвою «закону Мура», – це емпіричне правило, яке стверджує, що технічні характеристики інтегральних схем – мікрочіпів – подвоюються кожних 18 місяців. До середині 1980-х «законом Мура» його ще ніхто не називав, а сам він був відомий хіба вузькому колу експертів у напівпровідниковій індустрії.

 

У середині 1960-х Мур працював директором досліджень у компанії Fairchild Semiconductor. Інші дослідники, зокрема Дуґ Енґельбарт з компанії SRI International та партнер Мура Роберт Нойс, приблизно у той самий час спостерегли цю динаміку. Прикметно, що саме Мур згодом став співзасновником компанії Intel, працюючи у якій він перманентно впроваджував цей закон у світову індустрію напівпровідникових чіпів.

 

«Закон Мура» одержав популярність не стільки завдяки своїй новизні, а передусім тому, щщо він став дуже ефективним засобом передбачення нових поколінь чіпів, іновативних технологій й навіть соціальних та культурних змін протягом останніх 50 років. І це попри сумніви у його довговічності (які були навіть в самого Мура) та факт, що він насправді не є науковим законом. 

 

Попри численні передбачення своєї смерті «закон Мура» досі залишається актуальний. Сьогодні, щоправда, темп подвоєння кількості транзисторів на кристалі мікросхеми сповільнився тільки до половини початкового передбачення, однак навіть найзятятіші скептики визнають, що з цим темпом ми житимемо, як мінімум, у наступне десятиліття і навіть довше.  

 

Якщо деякі з останніх проривів у галузях квантових транзисторів, нанотехнологій та біологічних комп’ютерів принесуть плоди, «закон Мура» може знову прискоритись. Зараз здається усе більш і більш ймовірним, що люди через тисячу років запам’ятають наш час як період неймовірного поширення іновацій та креативного підприємництва Можливо, «закон Мура» навіть стане «ерою Мура».

 

Ці передбачення найактуальніші для покоління 2000-х, яке саме входить у працездатний вік. Це покоління не знало світу, у якому б не діяв «закон Мура». На відміну від своїх попередників, соціальні мережі та iPhone для нього вже вчорашній день. Їх захоплюють дрони, роботи, 3D-друк, – усе те, що найближче споріднене з «законом Мура». Успішність їхніх кар’єр залежатиме від того, наскільки вони попадатимуть у шалений графік, який створив уже вісімдесятилітній інженер, що зараз перебуває на комфортній пенсії на Гаваях. 

 

І що ж це за графік! Він регулярно обумовлює наступні покоління можливостей для підприємництва. Саме його слід звинувачувати у 90% смертності стартапів в електроніці.

 

Оскільки звичну графічну презентацію «закону Мура» деформує формат монітора, перетворюючи її у мілку лінію, ми не бачимо прекрасної сили «сирої» кривої, яка, як усі експоненційні лінії, довгий час залишається мілкою, а згодом робить запаморочливий підйом. Це – крива прискорення ракети, пандемії хвороби або розмноження клітин з заплідненої яйцеклітини. 

 

Такий стрімкий підйом відбувся десятиліття назад, коли нашу увагу відволікали соціальні мережі, що тільки з’являлись, смартфони та банківські кризи. Можливо, усе, що відбулось протягом останніх 40 років, а це – революція в галузі напівпровідників, комп’ютерів та комунікативних технологій вартістю трильйони доларів, – це тільки розігрів перед тим, що чекає нас в майбутньому. Можливо, усі теперішні досягнення – це тільки трамплін для покоління 2000-х, яке зробить з нього стрибок у запаморочливий новий світ. Краудсорсинг, краудфандинг, bitcoin, мікрофінансування, хмарні обчислення, Big Data, – усе це тільки попередні спроби справитися з наступною фазою «закону Мура», яка віщує прихід зовсім нової культури. 

 

Де-масифікація завжди була прикметою «закону Мура»: гігантські ЕОМ минулих десятиліть він зменшив до розмірів «розумного годинника» (smartwatch), а величезні ієрархічні організації – в політиці, промисловості чи освіті – перемагає те, що автор популярного блогу Instapundit Ґленн Рейнолдс назвав «армією Давидів». У всіх сферах життєдіяльності вони стають вразливі до конкуренції з боку адаптивних, короткочасних, рухливих альянсів. Тепер цей процес атакуватиме кожен закуток суспільства. 

 

Так, венчурний інвестор Пітер Тіль вже кидає виклик традиційній освіті в коледжі, фінансуючи альтернативу з боку онлайн-університетів, а лікарі втрачають пацієнтів через революцію у персональному моніторингу здоров’я за допомогою смартфонів. Можливо, вже у 2016 р. мільйони американців, які підуть на виборчі дільниці, спитають себе, чи не є ценралізований уряд некомпетентним анахронізмом. Навіть людському мозку кине виклик штучний інтелект, який, на відміну від першого, насолоджується перевагами «закону Мура».

 

Усе тільки починається. Покоління 2000-х має одну з найкращих можливостей змінити світ, які припадали на долю будь-якого покоління в минулому. Це – зміна світу через цифрові технології. Зараз ці хлопці і дівчата, можливо, підсвідомо готуються до цієї можливості – через турніри роботів, конференції технічних ентузіастів, виставок речей, створених за допомогою 3D-друку (так звані Maker Faires – «ярмарки творців»). Живучи усе життя у ритмі «закону Мура», вони, здається, відчувають, що прийшов час натиснути на акселератор. Якщо вони не зроблять це найближчим часом, то в тому, що зроблять це рано чи пізно, можна не сумніватися.  

 

 



Michael S. Malone
The Promise at Technology’s Powerful Heart
Wall Street Journal, 17/04/2015
Зреферував Євген Ланюк

22.04.2015