Лист до директора ФБР Джеймса Комі

 

Шановний пане Директоре, Ваша ініціатива висилати в освітніх рамках всіх аґентів ФБР до Музею Голокосту у Вашинґтоні гідна похвали.

 

Вони дізнаються там — я цитую Ваші слова, — як «добрі люди допомогли вбити мільйони». Дізнаються, як «звичайні люди, які любили свої сім'ї, приносили зупу хворому сусідові й ходили до костелу, помагали поганим людям масово вбивати євреїв». А що гірше, ці «вбивці та співучасники з Німеччини, Польщі, Угорщини та інших місць вважали, що не роблять нічого поганого».

 

Освіта аґентів ФБР буде все ж неповна, якщо їм не надати стенограму розмови, яку посланець польської підпільної держави Ян Карскі мав у 1943 р. з президентом США Франкліном Делано Рузвельтом.

 

Була то довга розмова. Карскі серед іншого сказав: «Я впевнений, що більшість людей не розуміють жахливої долі єврейського населення в Польщі. Понад 1,8 мільйона євреїв у нашій країні було вбито. Є принципова різниця між терором щодо поляків і щодо євреїв. Німеччина хоче зламати поляків як народ, але хоче залишити їх на завойованих нею землях, позбавивши всіляких прав. Якщо ж йдеться про євреїв, то Німеччина хоче фізично, біологічно знищити цілий єврейський народ».

 

Важко більш виразно і влучно подати тодішню ситуацію. На диво, однак, президент Рузвельт взагалі не зачепив цієї теми! Питав Карського про структуру польського підпілля, про порівняння життя під німецькою окупацією в Польщі та у Франції, а навіть про стан коней і худоби в польських селах (sic!). Про масову загладу євреїв взагалі не допитувався.

 

Треба, щоб аґенти ФБР у рамках остереження дізналися, що навіть добрий президент — бо Рузвельт, безсумнівно, був добрим, навіть видатним президентом — зіґнорував масову екзекуцію цілого народу. Міг, наприклад, дати наказ бомбардувати залізничну колію до концтаборів, але, однак, з незрозумілих причин цього не зробив.

 

Чи Рузвельт став через те «співучасником Голокосту»? Це, очевидно, залежить від визначення «співучасника». Кожен згодиться, що поляки, які під час війни видавали євреїв Німеччині, були співучасниками. Але таких було порівняно небагато. І так само небагато було поляків, які приховували і рятували євреїв.

 

Переважна більшість поляків перед чолом Голокосту не робили нічого — ані доброго, ані поганого. Як писав Мілош у відомому вірші «Campo di Fiori», у Варшаві крутилася каруселя, в той час коли за кілька вулиць горіло ґетто. Чи та пасивна більшість поляків — це «співучасники Голокосту»? Як відомо, за приховування євреїв була під час окупації тільки одна кара — розстріл цілої родини. Тому, директоре Комі, якщо Ви засуджуєте ті мільйони пасивних поляків, то випадає тільки привітати підняті моральні стандарти ФБР. Але за таких стандартів добрий президент Рузвельт також є «співучасником Голокосту».

 

Маєте рацію, треба постійно нагадувати про загладу євреїв. Але варто також пам'ятати про інші геноциди, а надто ж про власні етнічні чистки. Візьмім, наприклад, сумносвісний «закон про переселення індіанців», що його Конґрес США ухвалив, а президент Ендрю Джексон підтримував й енергійно втілював в 30-х роках XIX століття. На його виконання п'ять племен, серед них і черокі, були примусово виселені зі штатів на атлантичному узбережжі США. В супроводі війська їх вигнали на захід, на так звану індіанську територію за рікою Міссісіпі — за 1300 км. Кілька тисяч померло з виснаження під час маршу, який індіанці згадують як «шлях сліз».

 

Це була невелика етнічна чистка, цілком неспівмірна з Голокостом. Але чи ж не дивно, що відповідальний за неї президент Джексон є на 20-доларових банкнотах? Що щоденно мільйони американців несвідомо віддають шану злочинцеві, тримаючи в поляресах його портрет? Хіба не найвищий час, пане Директоре, щоб хтось так само історично вразливий, як і Ви, звернувся із закликом про вилучення з обігу всіх 20-доларових купюр та емісію нових, на яких президента Джексона замінить хтось інший.

 


Mariusz Zawadzki
List do dyrektora FBI Jamesa Comeya
Gazeta Wyborcza, 20.04.2015
Переклад О.Д.

 

20.04.2015