Вокзал, оточений… інвестиціями

Після того, як на ділянці навпроти залізничного вокзалу в Тернополі порізали дерева і загородили її дерев'яним парканом, на який прибили табличку з написом, що тут будуть робити і хто, мешканці сусіднього будинку зчинили ґвалт. Міська рада вирішила приткнути ще один «інвестиційний проект» — двоповерховий торговельний комплекс, який, як запевняють у мерії, має «знищити шанхай» (тобто торгові ряди і МАФи, дозволи на діяльність яких видає та ж таки міська рада) на Привокзальному майдані.

 

 

На сполох забили й архітектори та небайдужі тернополяни, втрутилася прокуратура, а після виявлення на місці будівництва людських кісток — археологи. Але роботи тривають, а цими днями вже забіліли на місці будівництва фундаментні подушки — об'єкт планують здати наприкінці цього року.

 

Ділянку виділили для проекту ще в серпні 2012 року. Угоду про будівництво торговельного комплексу Тернопільська міська рада, її комунальне підприємство «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» і ПП «Околиця Тернопіль» підписали у січні минулого року. У підрядники взяли львівську фірму «Лідер сервіс груп». Зі слів архітекторів і мешканців прилеглих будинків, ніхто не ініціював обговорення щодо забудови історичного центру міста. Все зробили тишком-нишком і за перевіреною схемою: землю віддали комунальному підприємству, воно вийшло на потрібних підрядників і виконавців, а гроші, які можна було б отримати від торгів, щасливо оминули міську скарбницю. Щоправда, в управлінні стратегічного розвитку міськради кажуть, що, згідно з інвестиційною угодою, шістьма відсотками від вартості об'єкта поповнять місцевий бюджет. Ще шість відсотків піде на благоустрій території. Більше цифр в угоді не прописано, їх визначать на підставі складеного кошторису.

 

Якщо про прибуток від затії знає хіба що керівництво міськради, то про шкоду обличчю Привокзального майдану та цілісності сусідніх будинків, один з яких зведений за часів Австро-Угорщини, говорять і їх мешканці, й архітектори.

 

 

«Цього об'єкту не повинно тут бути за жодних обставин, — коментує голова правління Тернопільської обласної організації Національної спілки архітекторів України Олег Головчак. — Мені особисто міський голова Сергій Надал пообіцяв, що нічого тут не буде, ще коли ми розглядали пам'ятник Героям Небесної сотні. Це питання не обговорювали ні з громадськістю, ні з архітекторами міста. Адже нову архітектурну споруду варто оцінювати не лише з точки зору жителів прилеглих будинків — треба цікавитись думкою професіоналів. Рішення про будівництво в історичній частині міста мало б розглядатись на містобудівних радах. А цього, як ми бачимо, не було. В результаті хто де хоче, там будує, незважаючи на думку архітекторів. Містобудівне обґрунтування на об'єкт — це фактично історична довідка, набір фото і фраз. Робила його львівська приватна фірма. І це, до слова, не перше її обґрунтування на об'єкти у Тернополі. Тож будемо звертатись у Київ з проханням перевірити ліцензії цієї компанії. А щодо "експертиз"… Ну, зроблять якусь експертизу, людям скажуть, що нічого їхньому будинку не загрожує — і всі заспокояться».

 

Зі слів Олега Головчака, через конфліктні ситуації із забудовами в Тернополі у спілці архітекторів наразі усно обговорюють питання про доцільність членства у ній головного архітектора міста Василя Бесаги. А той розводить руками.

 

«Я не знаю, хто там будуватиме, — каже головний архітектор міста, начальник управління містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради Василь Бесага. — До нас зазвичай звертається власник земельної ділянки, а ця ділянка належить "Підприємству матеріально-технічного забезпечення". Перед тим, як вони подали пакет документів, розглядалось і розроблялось історико-містобудівне обґрунтування від Львівського інституту "Проект-реставрація" (є щонайменше два суб'єкти зі схожою назвою — львівські філії державного проектного інституту «Проектреставрація» і держпідприємства «Укрзахідпроектреставрація». — «Z»), яке розробляло у нас історико-архітектурний опорний план центральної частини міста. Вони чітко визначили, що така споруда може бути у центрі, біля вокзалу. Чітко все описали, написали умови, обмеження у цій частині, поверховість. Крім того, ви бачите, що твориться і на Чорновола, і на Привокзальному майдані. Там якісь магазинчики будують, торгові ряди. Все це допоможе знищити "шанхай", що там процвітає».

 

 

Олії до вогню долило віднайдення 17 березня на місці будівництва людських кісток. З'ясувалося, що в історичній частині міста провадити розкопки під будівництво не можна без нагляду археологів. Фахівців з «Подільської археології» закликали вже пост-фактум. Почалися перемовини із забудовником про призупинення робіт, поки не з'ясують усі подробиці. Зі слів працівника «Подільської археології» Сергія Грабового, знайдені поруч із першим скелетом поіржавілі патрони — «родом» з Другої світової. 19 березня викопали вже труну з тілом. Щоправда, археологи після огляду запевнили, що історичної цінності вона не має.

 

У справу також втрутилася міська прокуратура. За інформацією прес-служби відомства, «у 2013 році між міською радою, забудовником і комунальним підприємством, якому належить ділянка землі, було укладено інвестиційну угоду щодо будівництва. В угоді йшлося про те, що після введення будівлі в експлуатацію забудовник отримує право на користування землею. Натомість чинне законодавство не передбачає можливості отримання суб'єктами господарювання безоплатно у користування землі для здійснення підприємницької діяльності». Тож прокуратура звернулася до суду з позовом про визнання недійсним інвестиційного договору щодо будівництва торговельного комплексу на вулиці Богдана Хмельницького.

 

16.04.2015