Релігійні люди легше йдуть на ризик

Коли йдеться про азартні ігри чи споживання алкоголю, релігійні люди поводяться відверто розважливіше, ніж пересічний громадянин, вони частіше уникають таких ризикових факторів. Але це не означає, що в усіх сферах життя набожні поводяться розважливіше, ніж атеїстично налаштовані особи. Швидше навпаки, засвідчує дослідження Даніели Купор (Daniella Kupor) та її колег з Вищої школи бізнесу Стенфордського Університету, його опублікували в журналі Psychological Science.

 

 

 

 

В процесі дослідження опитали 900 більш чи менш набожних людей, їм давали  різні завдання.

 

Одні учасники могли взяти участь в експерименті, за який їм обіцяли фінансову винагороду. Вони мусили дивилися на дуже світлу й потенційно шкідливу для очей фарбу. Порівняльна група, натомість, не отримувала нічого, але при тому мусила дивитися на темну, нешкідливу фарбу. Частині осіб напередодні з допомогою текстів нагадували про Бога, іншій – ні. По суті 95, 5 % людей відважувалися на ризикований дослід, якщо напередодні читали про Бога. У групі «безбожників» таких виявилося 84, 3 %.

 

В другому випробовувані учасникам зачитували оголошення неморальних пропозицій (навчися обманювати), ризикових затій (навчитися стрибати з парашутом) й нейтральних занять (знайди класну відеогру). Знову ж таки, піддослідні поділялися на групи: ті, кому нагадали про бога, й ті, кому не нагадували. Результат був очевидним: коли мова заходила про бога, піддослідні частіше погоджувалися на стрибок з парашутом, але рідше на неморальні пропозиції, ніж група атеїстів.

 

Наступні тести й опитування підвели Купор та її команду до відносно однозначного висновку: той, хто вірить у Бога й відштовхується від цього, думаючи, що він захищає від біди, більше схильний до ризикової поведінки. Й навпаки, ці люди більше гніваються, коли втрачають гроші в азартних іграх, адже тоді захисна дія не спрацьовує. Але згідно з висновками психологів, так поводяться тільки ті релігійні люди, що пов’язують Бога з обіцянками захисту.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.spektrum.de.

01.03.2015