Вибіркова люстрація по-тернопільськи

Багато галасу наробило одне з останніх рішень сесії Тернопільської міської ради, на якому депутати дочасно припинили повноваження п'ятьох своїх колеґ, що колись належали до фракції Партії реґіонів: Миколи Гнатіва, Петра Гоча, Василя Лукіна, Сергія Мамаєва і Віталія Цимбалюка. Тернопільська територіальна виборча комісія рішення депутатів підкріпила юридично, тож після оголошення «вироку» екс-депутатів попросили зайняти місця для простих слухачів і заблокували їхні картки для голосування.

 

 

Ясна річ, що події у Тернопільській міськраді мають політичний характер: представницький орган місцевого самоврядування «очистився» від «реґіоналів», виконавши волю мешканців через події річної давнини. Та щоб підкріпити все юридично, підняли архіви засідань сесії, вирахували «прогули» й покарали (позбавленням депутатства) тих, хто резиґнував зі своїх обов'язків. У такий спосіб позбутися абсолютно всіх «реґіоналів» не вдалося — двоє–троє їх все-таки залишилися в раді.

 

П'ятеро екс-депутатів зі свою участю не змирилися — почали погрожувати судами, і вже невдовзі один з них, Віталій Цимбалюк, син колишнього голови Тернопільської ОДА Михайла Цимбалюка, повідомив журналістам, що домігся через суд призупинити дію рішень, тож він все ще депутат Тернопільської міської ради.

 

Судова тяганина триває. Натомість під час обговорень такого кроку керівництва міської ради на світ білий з'явилося припущення, що не тільки ця п'ятірка депутатів з реґіональним минулим добряче прогулювала сесії та комісії.

 

На підставі відповіді на запит одному з тернопільських інтернет-видань, а також аналізу протоколів сесій міськради список депутатів, які належно не виконують свій обов'язок, поповнився кількома несподіваними прізвищами. І не тільки «реґіоналівськими».

 

Щоб не бути ані велемовними, ані голослівними, подамо трішки статистики. В таблицях виділено прізвища «відрахованих» депутатів.

 

Рік 2013-й. Кількість пленарних засідань15.

 

Депутат Кількість прогуляних засідань
Петро Гоч (ПР) 13
Віталій Цимбалюк (ПР)

 

12
Микола Гнатів (ПР) 12
Костянтин Баранов (ПР) 10
Василь Лукін (ПР) 9
Роман Заставний (нардеп від «Народного фронту», екс-міський голова Тернополя) 9
Тарас Юрик (нардеп від БПП) 8
Костянтин Маціпура (фракція «Свободи») 8
Віталій Смакоуз (директор «Добробуду», позафракційний) 7
Сергій Мамаєв (ПР) 6

 

Рік 2014-й. Кількість пленарних засідань — 8.

 

Микола Гнатів (ПР) 8
Петро Гоч (ПР) 8
Ігор Дулеба (фракція «Свободи») 8
Наталія Карпишин (фракція «Нашої України») 8
Василь Лукін (ПР) 8
Мирослав Білик (позафракційний)

 

7
Олег Вітвіцький (позафракційний)

 

7
Петро Ландяк (позафракційний) 7
Сергій Мамаєв (ПР) 7
Михайло Ратушняк (позафракційний) 7
Віктор Паньків (фракція «Свободи») 6
Володимир Швайка (позафракційний) 6
Костянтин Маціпура (фракція «Свободи») 6
Оксана Муц (екс-ПР. вийшла з фракції у 2013 році) 6
Віталій Цимбалюк (ПР) 5

 

«Люстраційна» вибірковість очевидна. Однак в чому її суть — зрозуміти годі, оскільки навіть серед «реґіоналів»-прогульників одні вийшли рівніші за інших.


«По-перше, рішення ТВК — суперечливе і незаконне. ЦВК мала винести своє рішення про незаконність рішення Тернопільської територіальної виборчої комісії, — коментує ситуацію тернопільський політтехнолог Ярослав Чорнозуб. — Тернопільські депутати же поспішили, бо процедури зняття повноважень із депутата місцевої ради не існує в нашому законодавстві, є тільки відкликання виборцями народного обранця, та й то недосконало прописане.

По-друге, під загальний настрій ненависті українців до Партії реґіонів кандидата на посаду міського голови Віталія Цимбалюка конкуренти захотіли збити "з льоту". Ніхто не ставив за мету покарати депутатів за прогули сесій. Вся причина — у передвиборчій кампанії. Розуміючи, що у Віталія Цимбалюка є ресурс, діючий міський голова Сергій Надал таким чином намагається усунути свого конкурента. Він вирішив нагадати, що Цимбалюк причетний до Партії реґіонів, хоч той публічно демонстрував свої письмові заяви про вихід із партії і фракції, а також показати його нібито профнепридатність як депутата».

 

24.02.2015