Обідній сон – до двох років

Спати вдень радять не лише немовлятам, а й старшим дітям, мовляв, це сприяє їхньому нормальному розвиткові. Але після 2 років пообідній сон може навіть шкодити тривалості та якості нічного сну. Це засвідчує нещодавнє метадослідження австралійських психологів.

 

 

 

 

Загалом вони проаналізували 26 досліджень якості сну немовлят і маленьких дітей. Результати: позитивний вплив обіднього сну може не мати місця, а здійснювати протилежний ефект й негативно впливати на нічний сон, розповідають учені в журналі «Archives of Disease in Childhood». Вони рекомендують перевіряти у дітей дошкільного віку міцність сну під час тихої години вдень.

 

«Вплив нічного сну на розвиток здоров’я дітей доведений значно надійніше», – пишуть Карен Торп (Karen Thorpe) та її колеги з Квінслендскького технологічного університету. Дотепер не виявили жодних достовірних доказів користі від обіднього сну, після якого дитина уночі спала б краще.

 

Щоби це питання дослідити детальніше, Торп з колегами шукали всі відповідні дослідження на тему обіднього сну в дітей у віці від 0 до 5 років. Виявили 26 відповідних розвідок. Хоча й у кожній збір даних відрізнявся за структурою та якістю, але вони загалом аналізували різні аспекти впливу обіднього сну. Багато з досліджень опиралися не на прямі спостереження чи фізіологічні вимірювання, а на свідченнях батьків.  

 

«Найочевиднішими стали взаємозв’язки між обіднім відпочинком й пізнішим, коротшим, подекуди й гіршим нічним сном», – розповідають психологи. Цей аспект особливо сильно помітний у віці старшому двох років.

 

Впливи на поведінку, здоров’я й психічний розвиток були, натомість, не такими однозначними, як тривалість і якість сну.  На думку науковців, це пов’язане з тим, що окремі дослідження по-різному структуровані, а дані про вік і звичку спати по обіді сильно варіювалися. Отже, необхідним є покращення якості здійснення систематичних дослідів, в яких досліджують різноманітні аспекти впливу сну, серед них навчання, поведінку й здоров’я.  

 

На немовлят пообідній сон впливає добре, він сприяє їхньому нормальному розвиткові й зміцнює здоров’я. Багато батьків і соціальних установ аж до шкільного віку зберігають у розпорядкові дня тиху годину. Всюди зустрічаєш рекомендації, пишуть учені, які пропонують обідній сон в дошкільному віці як засіб, що сприяє зміцненню здоров’я. Та якщо дитина вночі засинає міцно й не хоче спати в обід або засинає ввечері з труднощами, тоді, засвідчує метадослджіення, можна відмінити сон по обіді, в цьому не буде нічого страшного.

 

Зрештою, очевидно, що кожна дитина – інакша, й у кожної – специфічна потреба в сні. Так кожен індивідуально мусить відповісти на питання, чи обідній сон зберігає сенс, чи ні.

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.wissenschaft-aktuell.de.

18.02.2015