Cтародавня зоряна система з п'ятьма планетами

Команда астрономів з Бірмінгемського університету за участю астрономів зі Сіднейського університету виявили зірку, схожу на Сонце, з системою планет.

 

 

Вік Кеплер-444 (так назвали зорю) становить 11,2 млрд. років, тобто це найстарша зірка з планетами, схожими на Землю, яку досі знаходили у Всесвіті. І ця зірка віддалена від Землі на 117 світлових років. Отже, вона є найближчою зіркою з такою кількістю планет (на нічному небі її можна побачити навіть у бінокль). Знахідка свідчить про те, що такі зоряні системи з планетами, подібними на Землю, формувалися протягом усієї історії Всесвіту. 

 

Відкриття, про яке оголосили 28 січня в часопису Astrophysical Journal, зроблено на підставі спостережень за допомогою супутника NASA «Кеплер». 

 

Зірка має 5 планет, розмір яких менший, ніж у Землі, й лежить в діапазоні між розмірами Меркурія та Венери.

 

«Ми ніколи не бачили нічого подібного: надзвичайно стара зоря та ще й зі стількома маленькими планетами — це щось справді унікальне», — стверджує провідний автор дослідження Др. Денієл Губер.

 

«Це справді екстраординарне явище, що така стара зоряна система з планетами завбільшки із Землю сформувалася на світанку Всесвіту, коли він був уп'ятеро молодшим. Система Кеплер-444 вдвічі старша за нашу Сонячну систему, якій "всього-на-всього" 4,5 млрд. років. Це свідчить про те, що планети такого розміру формувалися протягом усієї історії Всесвіту, і тепер ми набагато краще поінформовані, коли це почало відбуватися», — зазначає вчений.

 

Як стверджує співавтор дослідження, Др. Тіаґо Кампанте з Бірмінгемського університету, «нам відомо, що планети завбільшки із Землю утворювалися протягом більшої частини історії Всесвіту, яка налічує 13,8 млрд. років. Це дає змогу припускати, що на ранніх етапах існування нашої галактики і загалом Всесвіту існували планети, схожі на Землю, де гіпотетично могло бути життя».

 

Щоб визначити вік зорі та масу планет, команда астрономів використала новаторський метод астросейсмології. Ця методика вимірює внутрішню структуру зірок, що пульсують, через вивчення частотних спектрів їх пульсації.

 

Невеликі зміни пульсації яскравості дають змогу визначити діаметр, масу та вік зірки. Наявність та розмір планет, своєю чергою, можна визначити на підставі невеликого затемнення, яке настає тоді, коли планета проходить між зіркою і спостерігачем. У такий спосіб вчені змогли точно визначити кількість та розміри планет щодо розміру Кеплер-444. Розмір найменшої з планет, яка тільки ледь більша за Меркурій, вчені змогли визначити з точністю до 100 км.

 

«Коли метод астросейсмології тільки з'явився два десятиліття тому, його використовували лише для дослідження Сонця та кількох яскравих зірок, однак завдяки телескопові "Кеплер" з'явилася можливість використовувати цю техніку до тисяч зірок», — розповідає Др. Губер.

 

Планети обертаються навколо Кеплер-444 менш як за 10 днів, а їх відстань до неї удесятеро менша за відстань від Землі до Сонця. Це означає, що про можливість існування на них життя не йдеться — через відсутність на поверхні рідкої води і високий рівень радіації. Утім знахідка має важливі наукові наслідки, адже астрономи ще на крок наблизилися до свого «Святого Ґраалю» — відкриття планети завбільшки із Землю, яка обертається протягом року навколо зорі, схожої на Сонце.

 

Ancient star system reveals Earth-sized planets forming near start of universe

ScienceDaily, 23/01/2015

Зреферував Євген Ланюк

27.01.2015