Вчора (20 січня) офіційно почалася нова — четверта за ліком — мобілізаційна кампанія.  За даними Міноборони, її цього року здійснюватимуть трьома хвилями, щоб змінити вояків, котрі пішли служити торік. Загалом до війська планують рекрутувати 104 тисячі осіб. З Галичини на війну з першою хвилею (від 20 січня до 20 квітня) вирядять 7 тисяч мобілізованих: три тисячі з Львівщини та по дві тисячі з Тернопілля і Франківщини. У військових комісаріатах стверджують, що для забезпечення планів київського керівництва місцевого резерву цілком досить, однак зазначають, що готовість іти воювати все ж помітно знизилася і частка чоловіків, які воліють уникнути мобілізації, зростає.   

 

 

Кого візьмуть до війська

 

Перша хвиля мобілізації цього року триватиме 90 діб, протягом яких планують мобілізувати 50 тисяч українців. За даними заступника Львівського обласного військового комісаріату Романа Харделя, на Львівщині планують взяти до війська три тисячі осіб, про наступні етапи він не розповів, однак очевидно, що цифри будуть трохи менші, адже під час другої хвилі мобілізації планують покликати 13,5 тисячі осіб, а під час третьої — 40 тисяч. З іншого боку, минулого року до лав Збройних сил Львівщина віддала 7 тисяч 200 осіб, тож цьогорічна мобілізація не може стати меншою за кількістю. Роман Хардель підтвердив, що до війська братимуть чоловіків від 25 до 60 років, однак від 50 років і далі до війська ітимуть лише добровольці. Найзапотребованішими є танкісти й артилеристи — навідники і командири танків та гарматних розрахунків. Крім того, військо має потребу у водіях, зв'язківцях, розвідниках та спеціалістах з ППО.

 

Щодо жінок, то мобілізації підлягають пані та панянки від 25 до 50 років, а найбільше у війську потребують жінок-медиків.

 

Також держава обіцяє, що, крім звичайної медичної комісії, усі, хто отримає повістки, відбуватимуть співбесіду з психологом.

 

Як запевнив т.в.о. військового комісара Івано-Франківського обласного військомату Олег Мороз, ніхто не піде відразу на передову, як це траплялося на минулих етапах. «Жодна військова частина не отримуватиме мобілізаційний ресурс напряму. Всі будуть призиватися до навчальних центрів. На Франківщині, зокрема, таких є чотири», — зазначив  військом.

 

Львівські десантники вирушають у зону АТО. Натомість новобранців у горнило війни не кидатимуть — спершу вони відбудуть вишкіл

 

Вишкіл (або перевишкіл) триватиме від 40 до 60 днів залежно від  військового фаху та початкового рівня  військовозобов'язаного. Спершу всі відбудуть вішкіл у навчальних центрах, де йтиме бойове злагодження, відтак — навчання за військовою спеціальністю та загальновійськовий вишкіл. Зрозуміло, що за такий час можна буде більш-менш відновити навички, здобуті раніше під час військової служби, однак з нуля підготувати вояка — аж ніяк.

 

Мобілізаційна рулетка: один із 30

 

Зі слів заступника обласного військового комісара, Романа Харделя, Львівська область має достатній кадровий резерв військовозобов'язаних, щоб виконати плани мобілізації. Він сподівається, що процес не матиме ускладнень, хоча передбачає, що частина військовозобов'язаних уникатиме мобілізації.

 

Погоджується з цією думкою і військовий комісар Коломиї Олег Пархоменко, який на підставі аналізу трьох попередніх мобілізаційних кампаній зауважує спад активності й готовості воювати. Він закликає чоловіків призовного віку не відгукуватися на пропозиції у соціальних мережах відмовлятися від мобілізації, яка буцім є незаконна, й отримати юридичний захист перед державою. «Такі люди собі свідомо підпишуть вирок від прокуратури та судових органів», — заявляє Олег Пархоменко.

 

А заступник голови Львівської облдержадміністрації Володимир Харчук запевняє, що зразки заяв про відмову від мобілізації (такі, власне, і поширюють тепер у соцмережах) є цілком незаконними.

 

«Будь-який юрист і військовий експерт може підтвердити, що мобілізація є частковою і законною. Повна мобілізація не проводиться. Заяви ті написані людьми, які двояко трактують норми законодавства. Особи, які складали заяви на відмову від мобілізації, явно працюють не на благо українського народу, а на інтереси інших держав, у тому числі нашого так званого східного сусіда. В разі надходження таких заяв буде надана правова оцінка відповідними органами, і вказані особи будуть притягнуті до адміністративної та іншої відповідальності», — заявив Володимир Харчук.

 

Навчання артилеристів на Яворівському полігоні. «Артилерійські» спеціальності — найбільше запотребовані під час мобілізації

 

Представники військкомату обіцяють не виловлювати тих, кому прийде повістка, однак мають намір вручити ці документи всім, кому їх виписали. Інша річ, що, як показує досвід минулих кампаній, повістку отримує одна особа із 30. Певна частина потенційних вояків намагається «відкосити» від армії найпростішим способом — не отримати повістку на руки і не підписувати документ. Ліки проти такої поведінки можуть бути хіба що морального штибу, бо закон чітко каже, що військовозобов'язаний має отримати повістку власноруч. Не отримав — отже, її й не було, і немає жодного закону, який би змусив  правоохоронну систему переслідувати цю людину.

 

Відповідальність настає після того, як людина розписується в отриманні повістки і не прибуває в зазначений час до військкомату. Кримінальний кодекс передбачає за ухилення від призову позбавлення волі від 2 до 5 років. За даними ГУМВСУ у Львівській області, минулого року міліція відкрила 121 кримінальне провадження за ухилення від призову під час мобілізації.

 

Нещодавно одного з мешканців Львівської області засудили за цією статтею. Щоправда, завдяки визнанню провини та угоді зі слідством мешканець Сокальщини отримав два роки тюрми з іспитовим терміном на один рік.

 

Антимобілізаційні хитрощі

 

«Відкосити» від мобілізації можна способами, передбаченими законодавством. Чоловіки консультуються з юристами — і от тобі чи «виїзд за кордон» (а насправді у підвал, на горище або на тимчасове проживання до родичів), чи несподівана інвалідність, підтверджена довідкою від лікарів. Також зростає число осіб, що доглядають за непрацездатними родичами. За інформацією департаменту соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації, станом на початок 2014 року на Тернопільщині було зареєстровано 16 тисяч 473 особи, які оформили допомогу з догляду за непрацездатними особами престарілого віку, інвалідами тощо. А 1 січня цього року кількість зросла до 18 тисяч 273 осіб. За період, коли активно тривала антитерористична операція, серед осіб, що взялися оформляти «опікунство», на 13% побільшало чоловіків, а жінок стало менше, зауважують у департаменті.

 

Аматорські військові навчання на Жидачівщині

 

Інший шлях «косарів» — хабарі. Щойно стартувала мобілізація, а на Волині вже затримали працівника військкомату, який за $500 обіцяв військовозобов'язаному уникнути мобілізації. Такі випадки фіксували й минулого року, однак їх не було надто багато, хоча в народі ходять байки про розмаїті суми, за які працівники військкоматів готові були посприяти тим, хто не хотів служити.

 

Питання залишаються

 

Хвиля «антимобілізаційних» закликів здіймається перед кожним новим етапом мобілізацій.

Так, цим разом у Франківську, вирізнився місцевий журналіст Руслан Коцаба, який організував інтернет-акцію «Я проти мобілізації», записавши відеозверенення до земляків. «Прошу мені навіть не присилати повістку на мобілізацію, бо мобілізація вводиться тільки тоді, коли введено військовий стан. Мені простіше відсидіти в тюрмі, ніж я буду йти на громадянську війну вбивати чи сприяти вбивству своїх співвітчизників, які живуть на сході. Всіх адекватних людей закликаю відмовитись від цієї мобілізації, тому що це пекло, цей жах треба зупинити», — вважає Руслан Коцаба, який за останні півроку не раз бував у зоні АТО як журналіст.

 

Відповідаючи йому, колеґи-журналісти оголосили Коцабі бойкот — не подавати руки й іґнорувати прес-конференції за його участю. А один з франківських громадських активістів звернувся до СБУ із заявою про скоєння Коцабою кримінального злочину згідно зі ст. 111 та 336 ККУ, звинувативши журналіста в державній зраді.  І СБУ відкрила відповідне кримінальне провадження. Тепер Русланові Коцабі загрожує позбавлення волі на термін від 10 до 15 років.

 

Зрештою, бажанню чоловіків уникнути мобілізації сприяє чимала низка факторів. З одного боку, це картинки загиблих та поранених, які не додають оптимізму більшості майбутніх солдатів. Однак це лише частина загальної мозаїки. Більшість її фраґментів утворюють не ворожі хитрощі, а брак нормальної та прозорої системи в мобілізаційній роботі. Саме так виникають леґенди про повістки небіжчикам чи калікам і доходить до рекрутування непідготованих людей та відмови у проханні піти на службу тим, хто має реальний досвід і не загине в першому бою.

 

Богородчани. Сім'я президента в гостях у Миколи Лозяка, покликаного до війська ще в травні 2014 року

 

Ще один пласт проблем — соціальні ґарантії для вояків, зокрема на випадок каліцтва. За минулий рік в медіях було чимало матеріалів про те, як люди, котрі віддали своє здоров'я в обороні Вітчизни, потім не можуть отримати найменшої компенсації через бюрократичні перепони.

 

Міністр оборони України Степан Полторак обіцяє, що до війська передовсім братимуть тих, які хочуть служити і мають відповідний досвід та військову спеціальність. А перед тим представники військового відомства клялися, що врахують помилки попередніх хвиль мобілізації і все відбуватиметься максимально чесно та відкрито. Два наступні місяці покажуть, чи узгоджуються ці запевнення з дійсністю. Сумніви щодо цього є, і немалі. Підстави для них дають чиновники Міноборони та ЗСУ чи не щодня. Саме вони можуть виставити напоказ танки без радіостанцій тільки для того, щоби президент їх «передав» воякам. Саме вони можуть не помічати проблем, поки громада не зчинить ґвалт, як це було нещодавно через події у донецькому аеропорту, чи безконечно рапортувати про примарні звитяги та відсутність проблем, коли гинуть люди, як це було під Іловайськом.

 

Присяга Тернопільського тербату, весна 2014-го

 

Фото — Реґіональний медіа-центр Міністерства оборони (Львів), Тарас Пеняк, прес-служба Президента, прес-служба Тернопільської ОДА

 

21.01.2015