Макак навчили впізнавати своє відображення

Сороки, слони й людиноподібні мавпи – всі вони впізнають себе в дзеркалі. Макаки-резус дотепер не проходили цього випробування успішно. Та нещодавно експеримент засвідчив, що ці мавпи можуть-таки впізнати своє відображення. Тобто, їхній мозок володіє «програмним забезпеченням», необхідним для цієї форми самопізнання, пишуть учені в журналі Current Biology.

 

 

 

 

З 2-річного віку, дивлячись у дзеркало, люди розуміють: це – я. Вони можуть побачити, своє обличчя й відблиски світла на ньому. Гоміноїди, слони й  сороки також володіють цією здатністю до самопізнання, засвідчують тести з дзеркалом. У випадку з макаками резус результати випробовувань дотепер були негативними. Незважаючи на те, що їхня поведінка, все ж, вказувала: тварини, напевне, володіють самосвідомістю, випробовування перед дзеркалом макаки пройти не могли.  

 

Ліатан Чан (Liangtang Chang) і його колеги з Китайської академії наук у Шанхаї надумали перед новою спробою провести з тваринами спеціальний тренінг: вони ставили мавп навпроти дзеркала й за допомогою спеціальної лазерної системи створювали кольорові світлові точки на їхньому обличчі. Суть у тому, що лазерне проміння легко привертає увагу, мавпа могла бачити точку в дзеркалі й одночасно відчувати її в себе на шкірі лиця. 

 

Тренування тривали до 5 тижнів, і після регулярних занять мавпи опановували принцип дзеркала, розповідають учені. Після цього на їхнє лице також світили слабеньким лазером, його тварини бачили в дзеркальному відображення, але більше не відчували. Вони так само обмацували звичайну плямку кольорового маркера на своєму лиці, коли бачили її в дзеркалі, як і на тренуваннях.


 

Зрозумівши раз, 5 з 7 мавп використовували дзеркало й для того, щоб роздивитися інші частини тіла, які за нормальних умов вони не бачать. Макаки-резус експериментували з нововідкритим ефектом. Це подібне до поведінки, яку дотепер демонстрували ті види, що проходили тест з дзеркалом відразу.

 

«Наші результати вказують на те, що мозок макак-резус володіє базовими функціями для дзеркального самопізнання, – констатує співавтор Нен Ґон (Neng Gong). – Але вони потребують відповідного тренування, щоби розвинути “програмне забепечення” для цього виду самопізнання».

 

Результати експериментів дають надію на те, що шляхом навчання можна посилювати дзеркальну самосвідомість і в людей з її дефіцитом, кажуть науковці. Такий дефіцит може наступати, для прикладу,  за умови психічних відхилень, деменції або шизофренії.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.scinexx.de.

11.01.2015