Вісім нових планет, дві схожі на Землю

Астрономи оголосили про відкриття восьми нових екзопланет у т. зв. «зоні, придатній для життя», тобто віддалених від своїх зірок на відстань, на якій вода на їх поверхні може існувати в рідкому стані. Усі відкриті планети відносять до типу «маленьких планет» (клас планет, не більших удвічі за Землю). Унаслідок відкриття подвоїлася кількість знаних «маленьких» екзопланет у «зоні, придатній для життя». Найцікавіше, однак, те, що дві з цих планет виявилися найбільше подібні за своїми параметрами на Землю з усіх планет, які досі виявляли за межами Сонячної системи.

 

 

«Існує велика ймовірність, що більшість з відкритих нами планет – не газові, а кам’янисті», - стверджує автор дослідження Ґільєрмо Торез з Гарвард-Смітсоніанського центру астрофізики.

 

Відкриття анонсували вчора, 6 січня, під час засідання Американського астрономічного товариства. Дві екзопланети, які найбільше подібні на Землю, – Кеплер-438b та Кеплер-442b. Вони обертаються довкола зірок класу «червоний карлик» (ці зірки менші та холодніші, ніж Сонце). Кеплер-438b робить оберт довкола своєї зорі за 35 днів, а Кеплер-442b – за 112 днів. 

 

Діаметр Кеплер-438b лише на 12% перевищує земний, а вірогідність, що вона кам’яниста, становить 70%. Щодо Кеплер-442b, то вона на третину більша за Землю, а вірогідність, що вона має тверду поверхню, становить 60%.

 

Основний критерій «зони, придатної для життя» - кількість світла від зірки, що його отримує планета. Якщо його забагато, вода на її поверхні випарується; замало – перетвориться в лід.

 

За розрахунками астрономів, Кеплер-438b отримує на 40% більше світла, ніж Земля. Це робить її шанси потрапити в «зону, придатну для життя» на рівні 70%. Кеплер-442b, своєю чергою, отримує 2/3 тієї сонячної енергії, яку отримує Земля. Це збільшує її шанси потрапити у цю зону до 97%.

 

«Достеменно не відомо, чи справді ці планети нагадують Землю й чи умови на них можуть сприяти існуванню життя. Можемо лише констатувати, що вони є перспективними кандидатами», - стверджує співавтор дослідженя Девід Кіппінґ.

 

Досі екзопланетами, які найбільше нагадували Землю, були Кеплер-186b, чий розмір становить 1,1 розміру Землі і яка отримує 32% сонячного світла, та Кеплер-62f, яка в 1,4 раза більша за Землю й одержує 41% сонячного світла.

 

Усі екзопланети ідентифікував орбітальний телескоп «Кеплер», який в травні 2013 р. вийшов з ладу. Вони знаходять від Землі надто далеко, аби їхню масу можна було виміряти безпосередньо. Тому отримані дані астрономи розрахували статистично за допомогою спеціальної комп’ютерної програми BLENDER, яка працює на суперкомп’ютері Pleiades в Дослідницькому центрі Еймса (м. Маунтін-В’ю, Каліфорнія).  

 

Після аналізу програми BLENDER вчені ще рік збирали дані про планети методами спектроскопії високої роздільної здатності, адаптивного оптичного знімання та спекл-інтерферометрії.

 

Ці наступні спостереження, зокрема, відкрили, що чотири з підтверджених екзопланет перебувають у т. зв. кратних зоряних системах. Однак зірки-компаньйони знаходяться на дуже великій відстані і серйозно не впливають на планети.

 

Як і з багатьма іншими відкриттями «Кеплера», знайдені планети надто віддалені від Землі, що сильно ускладнює їх дослідження. Так, Кеплер-438b розташована на відстані 470 світлових років, а Кеплер-442b – 1100 світлових років.

 

Eight new planets found in 'Goldilocks' zone: Two are most similar to Earth of any known exoplanets

ScienceDaily, 06/01/2015

Зреферував Євген Ланюк

08.01.2015