Невідворотність рецесії

Світовий Банк ще тиждень тому допускав можливість стагнації у Росії наступного року, прогнозуючи 0–0,3% економічного зростання. Нині він вже подає набагато песимістичніший прогноз: стагнації не буде, однозначно росіянам треба чекати рецесії.

 

 

Західні санкції, падіння світової ціни на нафту й просто бездарне керівництво російською господаркою раніше чи пізніше привели б країну до такого стану. Тож фахівці Світового Банку видали для Росії новий базовий сценарій, в якому передбачено, що економіка країни 2015 року скоротиться щонайменше на 0,7%.

 

Експерти Банку прогнозують стрімке зменшення інвестицій у російську господарку, яке триватиме ще принаймні протягом двох років. Відповідно скоротиться наступного року й споживання. І станеться це вперше від 2009 року.

 

Не надто зажирують росіяни й 2016 року. Світовий Банк пророкує Росії зростання економіки на 0,3% замість раніше прогнозованих 0,5%.

 

Варто теж зазначити, що актуальний прогноз фахівців Банку базується на припущенні, що середня ціна нафти 2015 року зросте до рівня 78 доларів за барель, а 2016 року нафта здорожчає ще на два долари.  Попередній прогноз був такий: $85 на 2015 рік і $90 на 2016 рік. Хоча багато фахівців енергетичного ринку припускають, що ймовірність падіння ціни на нафту й наступного року є доволі високою. Звучать навіть цифри 35–40 доларів за барель.

 

Але не заходьмо аж так далеко. Припустимо, що ціна на нафту не зміниться або зросте не набагато, тобто зафіксується десь на рівні 70 доларів за барель. Експерти Світового Банку розглядають такий сценарій як песимістичний для Росії. Навіть тоді, вважають вони, російська економіка наступного року скоротиться вже аж на 1,5%, спад інвестицій в майбутні два роки буде набагато глибшим, а спад споживання не обмежиться одним роком.

 

Тож досить нафті «зависнути» наступного року на рівні 70–72 долари за барель — і Росія потрапить у патову ситуацію. Через рецесію реальні зарплатня і споживання стрімко падатимуть, а падіння споживання «підживлюватиме» рецесійні процеси. За такого сценарію росіяни можуть покладати надію виключно на зростання експорту, який за підсумками 2016 року, на думку експертів Банку, все ж забезпечить економіці такі-сякі 0,3% зростання.

 

Згаданого кризового 2009 року уряд Росії зумів потішити пенсіонерів. Попри сильний спад економіки — аж на 7,8%, — російські пенсії зросли на 10 і більше відсотків. Утім 2015 року, як стверджують російські експерти,  жодної серйозної індексації пенсій не передбачається. Хоча  у зобов'язання держави входить підвищувати пенсії як мінімум на рівень інфляції. Бюджет РФ передбачає, що на інфляцію буде проіндексована лише зарплатня в бюджетному секторі. Хоча ще півроку тому російське керівництво обіцяло підвищити зарплатні цим категоріям працюючого населення.

 

За такого стану справ у Росії дедалі ймовірнішим стає сценарій соціальних заворушень, які можуть легко трансформуватися у кривавий бунт.

 

10.12.2014