Кліматичні екстремуми – які країни страждають найбільше?

Екстремальні погодні явища: повені, урагани та незвично сильні теплові хвилі найбільше шкодять бідним країнам. Залишають після себе тисячі смертей та мільйонні збитки. Таких висновків можна дійти на підставі актуального індексу кліматичних ризиків (Klima-Risiko-Index, KRI), який представила природозахисна організація Germanwatch у межах конференції ООН, що присвячена темі зміни клімату й проходить в Лімі (Перу).

 

 

 

 

Згідно з результатами дослідження, у період з 1994 по 2013 рр. 9 з 10 найбільш вразливих перед природними катастрофами країн виявилися розвитковими, тобто з низьким або нижчим середнього доходом на душу населення. Йдеться про показники Гондурасу, Бірми та Гаїті.

 

Загальний розмір катастроф величезний: за ці 9 років у світі померло більше 530 тисяч людей у зв’язку з понад 15 тисячами екстремальних погодних явищ.

 

«Ці результати засвідчують особливу вразливість бідних країн перед кліматичними ризиками, незважаючи на той факт, що абсолютні грошові збитки в багатших країн значно вищі», – зазначили в дослідженні, що ґрунтується на даних Міжнародного валютного фонду та Мюнхенер Рюкферзіхерунг (Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft) – компанії, що є лідером ринку перестрахування.

 

Економічні втрати, що виникали з 1994 по 2013 рр. визначив й обчислив Germanwatch, цифра склала понад 2, 2 млрд американських доларів паритетної купівельної спроможності, тобто з огляду на різні ситуації купівельної спроможності.

 

2013 року Філіппіни, Камбоджа та Індія очолили список країн, що найбільше страждають від стихійних лих. На Філіппінах тайфун «Гаян» 2013 р. спричинив неймовірні збитки, що й  пояснює, чому ця держава домінує в списку західних тихоокеанських країн, які потерпають від природних катастроф. Камбоджа найбільше постраждала від тяжких повеней у серпні 2013 р. Пакистан цього року знову став жертвою спустошливої кліматичної катастрофи, а влітку 2013 р. – теплових потоків і повеней.

 

Germanwatch звертає увагу: найбільше страждають бідні країни, що розвиваються, отже по суті несуть найменше відповідальності за кліматичні зміни.

 

Проте Germanwatch наголошує: розвинені країни  не можна вважати- захищеними від кліматичних екстремумів. Прикладом цього є Німеччина. Минулого року так звана велика вода – вже вдруге після 2002 року – спустошила райони вздовж Ельби й Дунаю. Збитки оцінили в понад 10 млрд євро. Внаслідок цього Німеччина опинилася на 22 місці в спису країн, що потерпають від погодних екстремумів.  

 

У рейтингу країн, що найбільше постраждали від погодних умов 1994-2013 рр., Україна зайняла 81 місце.

 

Конференція ООН в Лімі триватиме до 12 грудня, вона – важливий крок на шляху до знайдення міжнародної відповіді на питання кліматичних змін.  Ліма – остання «зупинка» перед міжнародною конференцією в Парижі в кінці 2015 року, де мають підписати світовий кліматичний договір.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.welt.de.

03.12.2014