Забагато натрію – 1,6 млн смертей щороку

Зловживання продуктами, збагаченими натрієм (харчова сода та кухонна сіль), може спричинити підвищення кров'яного тиску, збільшити ймовірність інфаркту й виникнення інших проблем зі здоров'ям. Американські дослідники підрахували: загалом надлишок натрію в організмі – причина кожної 10 смерті від серцево-судинних захворювань. Серед регіонів за цим показником антилідером є Центральна Азія, а серед країн – Грузія.

 

 

 

2010 року середній рівень споживання натрію на душу населення становив 3,95 гр на день, що майже вдвічі перевищує рекомендовану ВООЗ цифру (2 гр).

 

 

Надмірне вживання натрієвмісних продуктів щороку зумовлює 1,6 млн смертей через серцево-судинні хвороби. Дослідники з університету Тафтса (США) переконані: ця фатальна статистика – наслідок перевищення норми, що дорівнює 2 грамам речовини на день. Таку цифру називає Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ).

 

Найважливіше джерело натрію – кухонна сіль. Масова частка речовини у солі складає 40 %. Тобто денна норма натрію міститься у 5 гр солі. Інший продуки, збагачений натрієм, – харчова сода.

 

«Надмірне споживання натрію посилює кров'яний тиск, а це найсерйозніший чинник ризику в випадку серцево-судинних захворювань, зокрема серцевої хвороби та інфаркту, – розповів Даріуш Мозаффарян, провідний автор дослідження. – Проте глобальні наслідки зловживання натрієм донині не вивчали. Донедавна ми не підозрювали, якою є географія цього згубного впливу, його вікові та гендерні детермінанти».

 

Науковці зібрали і проаналізували результати більше, ніж 200 розвідок про рівень споживання натрію в країнах, де проживає близько трьох чвертей дорослого населення світу. Цю інформацію поєднали зі знаннями про особливості харчування в різних країнах.

 

Окремо вчені здійснили мета-аналіз, узагальнивши інформацію про наслідки впливу натрію на кров'яний тиск та зв'язок між підвищенням кров'яного тиску й серцево-судинними захворюваннями. Висновки опублікували в віснику «The New England Journal of Medicine».

 

Виявилося: 2010 року середній показник спожитого натрію однією людиною становив 3, 95 гр на день, що майже вдвічі більше за рекомендовану ВООЗ цифру. В усіх регіонах світу встановлену норму перевищують. Найближчою до стандарту була Африка, південніше від Сахари вживають в середньому 2,18 гр натрію. Найгірша ситуація – у Центральній Азії: там середній показник –5,51 гр на день. Серед окремих країн найкращі справи в мешканців Кенії, найбільш прикрі – в Грузії.

 

Для Сполучених Штатів кількість спожитого натрію дорівнює 3, 6 гр на день  (на 80% більше за норму). Це зловживання може коштувати США майже 58 тис. смертей на рік. А в низці країн, що розвиваються, ситуація – значно гірша.

 

Глобальна статистика жертв надмірного споживання натрію – 1, 65 млн на рік. Загалом – це одна десята (9, 5 %) частина всіх смертей, зумовлених серцевими хворобами. «Проблема стосується всіх регіонів світу», – резюмував Мозаффарян. 4 з 5 летальних випадків мали місце в країнах з низьким або середнім рівнями доходу. 2 з 5 смертей (або 40, 4 %) були передчасними (до 70 років).

 

Вчений додав: результати дослідження вказують на потребу запровадження регулятивних й інформаційних заходів, які б дали змогу зменшити показник спожитого натрію. Надмірна його кількість у їжі може призводити й до інших невтішних наслідків: несмертельних серцево-судинних недуг, хвороби нирок, раку шлунку, що є другим за критерієм смертності видом раку.

 

 

Зреферував Олег КАЧАН

Оригінал за посиланням: http://www.designntrend.com.

 

16.08.2014