Санкції: йдеться не про знищення Росії, а про її стримання

Санкції Заходу щодо Росії не мають на меті її знищення, а її стримування. Вони мають йти поруч з бажанням відновлення співпраці, коли український конфлікт буде загашено, сказав президент Броніслав Коморовський в TVP Info.

 

 

- Західний світ має значну можливість чинити тиск на Москву. Млини Заходу мелють повільно, але як вже почнуть, то консеквентні. Перевагою західних країн є не тільки їх заможність, але також здатність створення новітніх технологій, без яких розвиток Росії сповільниться. Мусимо пам'ятати, що в санкціях йдеться не про знищення Росії, а про її стримування. Вони мають йти поруч з бажанням відновлення співпраці, коли український конфлікт буде загашено.

 

«Росії не вдалося посварити Захід»

 

Коморовський вважає, що в історії українського конфлікту відбулася «одна дуже важлива річ»: Росії не вдалося поділити західний світ. Постійною російською тенденцією було протиставити між собою європейську і американську політику, одні європейські країни трактувати краще, а інші — гірше. Тепер ці поділи не вдалися, оцінив голова польської держави.

 

- Росії не вдалося також цілком реалізувати свій задум в українському питанні, навіть з огляду на пасивність України, якщо йдеться про Крим. Бо вже на сході Україна дуже активна і захищає свої території. Західний світ напинає економічні м'язи, а мілітарні — напинає Україна. Росія, яка є талановита в прагматичній політиці, мала б наважитися на рефлексію. Російська політика не є монолітною.

 

«Росіяни дуже чутливі на пункті своєї величі»

 

Коморовський вважає, що на російській політичній сцені «на 100 відсотків точиться внутрішня боротьба за громадську думку». 

 

- Росіяни дуже чутливі на пункті величі своєї держави і народу. Кожну поразку вони сильно переживають.

 

Президент також прокоментував можливість введення російських військ в Україну під маркою поширення миру.

 

- Очевидно, можна собі уявити військову інтервенцію в сусіда з твердженням, що то мирні війська. Але навіть якщо назвати такі війська ангельським загоном, це не поміняє акт аґресії на акт миру.

 

- Путін увесь час аналізує, чи оплачується йому в якийсь спосіб робити крок назад. Я не вірю, щоб хтось міг засновуватися на тому, що коли вишле «мирні танки» до сусіда, то це когось переконає.

 


Komorowski: W sankcjach nie chodzi o to, by zniszczyć Rosję, ale by ją powstrzymać
Gazeta Wyborza, 08.08.2014
Зрефер. О.Д.

 

08.08.2014