Ви – нарцис?

Чи людина, що перед вами, є нарцисом, можна дізнатися, задавши їй одне, на диво пряме запитання: «Чи вважаєте Ви себе нарцисом?». Американські психологи виявили, що цей міні-тест дає напрочуд достовірні результати порівняно з масштабними дослідженнями. В онлайн-виданні PLOS ONE експерти розповідають, як така коротка версія психологічного тесту стає підставою для наукових висновків.

 

 

 

Ображені байдужістю Нарциса жінки зажадали для нього кари, і богиня правосуддя Немезида (за іншою версією – богиня кохання Афродіта) виконала їхнє бажання. Одного дня, повертаючись з полювання, Нарцис зазирнув у прозоре джерело, побачив своє віддзеркалення у воді й закохався в нього. Хлопець не міг відірвати від води очей і помер від кохання до себе. 

 

 

Закоханий у власне віддзеркалення: вродливий хлопець Нарцис з грецького міфу подарував ім'я терміну, яким позначають виняткову самозакоханість, – нарцисизм. Дотепер рівень вираження цієї риси характеру визначали розлогим психологічним тестом.

 

Науковці на чолі з Бредом Бушманом з університету штату Огайо в місті Колумбус (США) встановили: насправді досить лише одного прямого запитання, щоб визначити, ким є співрозмовник. Запитання звучить так: «Якою мірою Ви погоджуєтеся з твердженням "Я – нарцис"?». До цього додають визначення: нарцис – егоїстична, егоцентрична та марнославна особа. Учасники дослідження мусили самостійно приписати собі відповідну категорію за семибальною шкалою (від 1 до 7), в якій «один» означає «не про мене», «сім» – «сильно стосується до мене».
 

На перший погляд, на таке пряме запитання не даватимуть відповіді, придатної для наукових досліджень. Проте порівняльним дослідженням за участю 2 200 піддослідних науковці продемонстрували: результати тесту з одним запитанням великою мірою відповідають висновкам дослідження «Narcissistic Personality Inventory» (саме його зазвичай використовують), яке вказує на відповідну категорію опитаного щойно після вивчення відповідей на 40 запитань.

 

Бушман пояснює несподівані результати так: «Люди, які готові визнати, що вони є нарцистичнішими, ніж інші, справді є надміру самозакоханими. Вони пишаються цим, не вважають нарцисизм поганою рисою, на їхню думку, вони – кращі за інших, і говорити про це – нормально. Тож їх можна в очі про це запитати».

 

Для психологів і соціологів нарцисизм – вельми цікаве поле досліджень, адже ця риса характеру визначає поведінку людей на особистому й на суспільному рівнях. «Той, хто думає, що володіє перевагами, не намагається стати кращими», – каже Бушман. Це сильно ускладнює міжособистісні взаємини. «В соціумі нарциси стали об'єктом критики, оскільки люди, які думають лише про себе та про власні інтереси, мало допомагають іншим».

 

Науковець наголошує: короткий тест не може замінити детальні психологічні опитування. Вони надають ученим можливість глибоко заглянути в таємниці психології людини і з'ясувати, які форми нарцисизму виявляє той чи той суб'єкт експерименту. «Але наш "тест одного запитання" може дуже допомогти в масштабних дослідженнях, коли існує загроза того, що піддослідний не захоче заповнювати довгі питальники й передчасно припинить виснажливі тести», – запевняє Бушман.
 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Ориґінал за посиланням http://www.scinexx.de.

07.08.2014