Найдетальніша геологічна мапа Марса

В основу карти лягли дані спостережень, які упродовж останніх 16 років збирали три космічні апарати НАСА та орбітальний зонд Європейського космічного агентства. Порівняно з попередніми, нова мапа є точнішою та детальнішою. Вона знадобиться вченим у наступних наукових дослідженнях з геології та астрономії. Карта допоможе знаходити місця для висадки майбутніх дослідницьких місій на четверту планету Сонячної системи.

 

 

Нова геологічна мапа марсіанської поверхні охоплює усю планету і надає детальну інформацію про неї.

 

Геологічна служба Сполучених Штатів представила натепер найдосконалішу мапу Марса. Для картографування використали дані спостережень і вимірювань, які 16 років збрали чотири орбітальні космічні апарати. Науковці переконані: виконана робота суттєво допоможе в науковому розвідуванні Червоної планети.

 

«Дослідження Марса через космічні зонди за останні десятиліття вдосконалили знання про геологічні структури, які утворюють поверхню планети, про події та процеси, що сформували марсіанський рельєф, – зазначив Кеннет Танака, провідний науковць проекту. – Нова геологічна мапа синтезувала результати попередніх досліджень у єдину, цілісну картину. Тепер маємо величезну допомогу при формулюванні й перевірці нових гіпотез».

 

Четвірка космічних апаратів, що надали вихідну інформацію, –зонди НАСА «Mars Global Surveyor», «Mars Odyssey» та «Mars Reconnaissance Orbiter» («Марсіанський розвідувальний супутник») та космічна станція «Mars Express» Європейського космічного агенства. Мапа показує всю поверхню планети з небаченою досі деталізацією. Завдяки поєднанню різних даних уже не за горами перші наукові відкриття.

 

Із карти випливає, що поверхня Марса сформувалася раніше, ніж вважали досі. Структури рельєфу, утворені ще в ранню Ноєву епоху (перший великий геологічний період) охоплюють утричі більшу площу, ніж показували попередні розрахунки.

 

Характерні ознаки раннього Нойського періоду – високий вплив на рельєфоутворення метеоритів, інтенсивна ерозія, наявність слідів води на марсіанській поверхні.

 

Карта підтверджує дані досліджень, згідно з якими геологічна активність на Червоній планеті триває й сьогодні. Отримали додаткові свідчення на підтримку гіпотези, що кліматичні зміни на Марсі періодично спричиняли для утворення криги, поверхневих водойм та близьких до поверхні ґрунтових вод.

 

Нова мапа – незмінна довідкова база, звідки можна буде почерпнути інформацію про походження, вік та еволюцію геологічних об'єктів Червоної планети.

 

«Аналіз карти допоможе науковцям вивчити потенційні місця висадки людей для майбутніх дослідницьких місій на Марс, – зазначила Сюзетт Кімболл, виконавчий директор американської Геологічної служби. – На багато років наперед нова геологічна мапа Марса забезпечить потрібною інформацією майбутні наукові дослідження». Карта важлива з огляду на те, що вже впродовж наступного десятиліття на Червоній планеті заснують перше поселення колоністів з Землі.

 

Зреферував Олег КАЧАН

Оригінал за посиланням http://www.huffingtonpost.com

21.07.2014