Вісті з потойбіччя

Едвард Гріг шукав би на наших теренах музу, яка б показала йому правдивих мольфарів. Хто напоумив львівських райців згадати про уроки політінформації — не знають навіть мольфари, які на сході змушені воювати ледь не в спортивних костюмах.

 

Спочатку спробуймо зрозуміти логіку депутатів Львівської міської ради, які раптово захотіли проводити в навчальних закладах політінформації. Напевно, щемить людям за совком, хоча багато з завсідників Ратуші з огляду на юний вік мають про часи Брежнєва чи навіть Горбачова вельми туманні уявлення. Але вийшло і потішило.

 

«Управлінню освіти департаменту гуманітарної політики провести у навчальних закладах м. Львова інформаційно-виховні години з роз'ясненням політичної ситуації в Україні, аґресії російської держави щодо України», — йдеться в ухвалі «Про координацію інформаційної діяльності та захист інформаційної безпеки на території м. Львова у 2014–2016 роках», яку підтримали 69 депутатів ЛМР.

 

У пояснювальній записці до проекту ухвали за підписом голови постійної комісії депутатської діяльності та законності ЛМР Любомира Мельничука (ВО «Свобода») наміри райців виписано так:

«… проведення у навчальних закладах м. Львова інформаційно-виховних годин щодо шкідливості ідеології російського фашизму на тему: "Аґресія путінської Росії проти України — прояв російського фашизму та шовінізму" та інше».

 

Тепер у школах і вишах матимуть біль голови з втіленням рішення народних обранців в життя. І звіти про це обов'язково доведеться писати.

 

Нудне читання однозначно програє за ефективністю скандуванню традиційного «Путін – ху..ло»

 

Поки львів'ян закликають поринути у вир соцреалізму, на Тернопіллі кояться таємничі справи, якими б тішився найвідоміший норвезький композитор, а Стівен Кінґ стер би клавіатуру і за добу написав сценарій для блок-бастеру. В соціальних мережах поширюється інформація про те, що група мольфарів, людей із сильним психологічним впливом та характерників здійснила на Тернопільщині ритуал з недобрими побажаннями Володимиру Путіну.

 

В райцентрі Бережани чутки на цю тему дуже популярні. Місцеві кажуть, що хтось щось в лісі бачив, десь горіли ватри, а люди біля них розмахували руками, щоб ВВП стало геть недобре. Водночас блоґер під ніком Rozdum стверджує, що мольфари намагалися «поробити» президентові РФ на смерть. «Саме у бережанських лісах відбувся перший зліт мольфарів, чарівників та характерників. Вони здійснили ритуал "Путін, помри". У зльоті взяли участь 13 мольфарів, чарівників та характерників з усієї України», — пише блоґер.

 

І не важливо, що традиційний ареал поширення мольфарів — Карпати, тобто в Тернопільській області, де цими горами і не пахне, їх бути теж не мало б. Автентичні мольфари живуть в Івано-Франківській області, і їх як таких, в яких куля не вцілює, а шабля об них ламається, продовжують слати в зону бойових дій. Родичі дуже тим невдоволені, але війна диктує свої закони.

 

Кажуть, що мольфари були авторами того «пороблення»

 

14.07.2014