Амністія в епоху АТО

За рівнем драстичності конкуренцію політичним новинам можуть скласти тільки повідомлення дотичні до МВС. Коли ж з’являється в ефірі пенітенціарна служба, то законослухняні громадяни напружуються.

 

 

З культовим фільмом «Холодне літо 53-го» сучасну ситуацію на Сході країни не порівнював тільки геть лінивий спостерігач. В кінострічці нізвідки з’являються кілька озброєних покидьків, вбивають міліціонера і роблять локальне пекло в селі на березі гарної річки, де плавають пароплави з гармошками. Згадане «нізвідки» мало тоді правильну назву – амністія, проведена «на честь смерті» Йосифа Сталіна. В Україні ніякого вусатого тирана поки що не несли в Мавзолей. Але амністія є і спеціалісти називають її найбільшою в історії.

 

Закон про амністію №23 з’явився 6 травня 2014 року і дозволяє покинути ув’язнення тим, хто відбуває покарання за злочини невеликої та середньої тяжкості, а також вперше засудженим за тяжкі злочини, якщо вони на день набуття чинності цього закону відбули не менше ніж половину призначеного строку основного покарання. Крім того, під амністію підпали і квартирні та вуличні крадії, а також розбійники, хулігани та розповсюджувачі і продавці наркотиків.

 

На Львівщині на волі вже опинилися близько 300 осіб, ще 432 чекають своєї черги.  2001 року в Україні під закон про амністію підпали близько 12 тисяч засуджених, з них на Львівщині – лише 200. На Тернопіллі розклали процес по полицях і з’ясувалося, що з Копичинецької колонії по амністії вийдуть 106 чоловіків. Ще 129 жінок звільнять з Добриводської колонії та 12 – з Бережанської, яка колись була буцегарнею для малолітніх злочинців, а віднедавна змінила профіль і там відбувають покарання жінки, які потрапили за грати вперше, або скоїли нетяжкі злочини. Ще 13 чоловік покинуть стіни Чортківського слідчого ізолятора.

 

Ніби якось і не так страшно, але на Сході війна, де кримінальний елемент грає далеко не останню скрипку, законослухняні західники ознайомилися з інформацією про амністію і трохи напружились. В пенітенціарній службі кажуть, що кожен третій амністований вертається за грати за півроку-рік, а значить чекаємо «амністованого» гоп-стопу і активізації на ринку наркотиків. Ну і хворих на туберкульоз випускають, що також напружує навіть оптимістів.

 

Скоро ви зможете відчути ці спритні руки у власній кишені

 

Тим часом Івано-франківських комунальників зобов’язали встановити на кінцевих зупинках транспорту туалети. Водії маршруток влаштовують імпровізовані туалети у дворах, прилеглих до зупинок, що дуже дратує місцевих мешканців. Поки вбиральні побудують від амністії буде лише користь. Якщо хтось з вчорашніх сидільців поцупить гроші у водія, зайнятого природнім процесом. 

 

Амністія не загрожує фігуранту в погонах, якого на минулому тижні «запакували» компетентні органи. Цитуємо специфічну мову «пакувальників»: «Івано-Франківською прокуратурою з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону України спільно з працівниками Управління Служби безпеки України Івано-Франківської області викрито на отриманні неправомірної вигоди провідного спеціаліста одного з районних військових комісаріатів. Установлено, що згаданий посадовець вимагав і одержав 11 тисяч 500 грн за сприяння у звільненні особи від призову на строкову військову службу. Як повідомив Івано-Франківський прокурор з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Віталій Вдовитченко, відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України». Тобто сісти злочинець-хабарник може на 10 років. Не завжди приказка «кому війна, а кому мама рідна» спрацьовує.

 

Хабарникам з Франківщини і загалом Галичини варто бути більшими патріотами і все-таки не прив’язувати лапувки до курсу долара

 

08.07.2014