Від Бандери до Шевченка: 100 років «Великого Здвигу»

Сьогодні, 28 червня, у Львові учасники Товариства «Пам'ять» відбули марш на честь 100-річчя «Великого Здвигу» 1914 року. Від пам'ятника Степану Бандері до центру міста пройшла колона історичних реконструкторів в одностроях українських воїнів різних епох. Очолювали колону лицарі княжої доби, а замикали її зі щитами воїни Майдану.

 

Ходу почали з площі Кропивницького — від пам'янтика Бандері

 

Колона рухалася під бадьорий акомпанемент духового оркестру. Серед учасників були лицарі епохи Галицько-Волинської держави, козаки, які мали віз з гарматою, січові стрільці, воїни Української Галицької Армії та війська Української Народної Республіки, вояки Української Повстанської Армії та хлопці з легкими щитами, у шоломах і в «балаклавах», які символізували героїв Майдану.

 

Попереду «лицарі княжої доби»

 

«Козаки» на тачанці

 

«Вояки визвольних змагань»

 

З-поміж усіх учасників ходи найактивнішими були саме «майданівці». Вони невтомно скандували «Небесній Сотні – слава!» та «Слава Україні!».

 

«Слава Україні!» — «Героям слава!»

 

У центрі Львова всі учасники пройшлися парадом довкола проспекту Свободи й урочисто поклали квіти до пам'ятника Тарасові Шевченку.

 

Кінцева точка реконструкції — пам'ятник Шевченку в центрі Львова

 

Нагадаємо, що 28 червня 1914 року у Львові святкували століття народження Кобзаря. Тоді вулицями міста пройшли принаймні кільканадцять тисяч членів українських організацій «Січ», «Сокіл», «Пласт» та інших. Історики переконані, що ця подія 100 років тому посприяла національному піднесенню серед українців Галичини (тоді частини Австро-Угорської імперії), надихнула їх бойовим духом, що невдовзі проявився на полях Першої світової й у наступних визвольних змаганнях.

 

Перед колоною реконструкторів, як і сто літ тому, під обрусом несли портрет Тараса Шевченка

 

 

 

28.06.2014