Таємницю вашої особистості розкриє мобільний додаток

Чужа душа – темний ліс. Але не для сучасних технологій. Винахідливий, безтурботний, аналітичний – так новий мобільний додаток «Five Labs» може коротко описати об’єкт свого дослідження – людину. Йому не потрібні ні анкети, ні спостереження, ні будь-які інші кропіткі пошуки. Аналіз навіть складної особистості триває 5 секунд, і потребує тільки доступу до відповідного профілю на Facebook. 

 

 

 

Програма сканує публікації користувача в мережі Facebook й за ключовими словами впорядковує їх відповідно до ієрархічної моделі особистості, що складається з п'яти елементів: відкритості до нових вражень, сумлінності, екстравертності, доброзичливості й емоційної стабільності.

 

 

Додаток «Five Labs» – нове творінням компанії «Five» (Сан-Франциско, США). На основі дописів користувача соціальної мережі він вирахує Велику п'ятірку – п'ять всесвітньо визнаних елементів особистості. Потім програма опише їх англійською мовою. Профіль може бути детальний – від тисячі слів за обсягом.

 

Аналіз з наукової точки зору – інноваційна та цікава ідея, що користуватиметься популярністю. Так званий лінгвістичний підхід до визначення властивостей особистості бере початок від робіт психолога Ендрю Шварца та розробок його колег з «World Well-Being Project» з Університету Пенсільванії. Вони заклали грунт для того, щоб «Five Labs» використовували у вигляді консультанта в питаннях взаємовідносин. Восени минулого року в журналі «PLoS ONE» науковці опублікували результати свого найбільшого дослідження.

 

Ідея доволі проста: програма сканує всі відкриті повідомлення в публікаціях користувача й за ключовими словами впорядковує їх відповідно до ієрархічної моделі особистості, що складається з п'яти елементів: відкритості до нових вражень, сумлінності, екстравертності, доброзичливості та емоційної стабільності. Програма аналізує, в якій мірі кожному властиві ці риси, оцінює їхній надлишок чи недостатність.

 

Так, той, хто часто лається й пише повідомлення на кшталт «я ненавиджу університет» або «мої колеги знову діють на нерви», той за школою нейротизму буде лідером, отже нервовий, пригнічений, дратівливий, невротичний.

 

Люди, які надають перевагу таким  оголошенням: «я завтра в Нью-Йорку, хто зі мною в музей?», належать до категорії «відкриті для нових вражень». Користувачів соціальної мережі, які публічно підкреслюють любов до рідних братів чи сестер, батька та матері вважають соціально втягнутими (екстравертними). Про загострену сумлінність свідчить багато виправлень або коментарів у дописах інших користувачів. Тим, в кого часто проскакують слова «вечірка» або «знайомитися з людьми», приписують сильну екстраверсію.

 

На підставі лінгвістичного підходу Шварц розділив на категорії 75 000 людей; потім вони пройшли стандартні тести на визначення особистості, які науковці здійснюють у лабораторіях.  Результати обох методів збіглися вражаючим чином.

 

Звичайно, подекуди в мережі люди дозволяють собі більше свободи, ніж в реальному житті, тому більше лаються, обговорюють вечірки чи сімейні проблеми. Як би там не було, але  «Five Labs» демонструє, які масштабні висновки можна зробити на основі незначної кількості інформації. Всі дані, як зазначили на сайті, зберігати не будуть.

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал За посиланням http://www.welt.de

20.06.2014